2018 was een geweldig jaar voor de Nederlandse kerk 2018 was een geweldig jaar voor de Nederlandse kerk

De christelijke website Lazarus kwam onlangs met een heuse terugblik op 2018 en bovenstaande titel was hun slotsom. Ging het dan zo geweldig met de kerken? De statistieken zeggen toch heel wat anders? En zelf denken we het tegenovergestelde ook vaker dan niet. Minder kerkleden, minder kerkelijke betrokkenheid, minder religieuze stellingname in ons land.
Maar ondertussen verschijnen er weer boeken dat religie hip is, schieten overal in het land pioniersplekken en bijbelkringen uit de grond, is de grootste religie onder migranten in ons land het christendom én houdt de kerk zich weer bezig met misschien wel haar core business: sociale gerechtigheid.
Dominee Rikko Voorberg die met een gecharterde bus probeert om 150 vluchtelingen op te halen, demonstraties voor een ruimer kinderpardon en het voortgaande kerkasiel: er gebeurt in ieder geval wat. Of je het ermee eens bent of niet, je vindt er in ieder geval wat van. Jarenlang gebeurden er tal van zaken op de achtergrond en werd er voor vluchtelingen vooral gebeden, maar nu wordt ook het grote publiek bereikt. Is dat dan een vereiste? Ga je dan niet mee in de wereld van de snelle opinies en de massamedia? Misschien wel, maar is het verkeerd om ook dáár present te zijn? Ik meen van niet.
Nu de kerken leegstromen, groeit de daadkracht van diezelfde kerken omgekeerd evenredig. Wij zijn blijkbaar het leukst als we klein zijn. Wie had dat nog eens gedacht, zeg, dat de PKN als enorm instituut zou durven kiezen voor zo’n stunt als het kerkasiel? Zeker in het jaar dat een Britse prins en prinses heel de wereld lieten snoepen van een mooie preek. Bisschop Curry stond op een bruiloft vanuit een verscheurd Amerika in een verscheurd Engeland, voor een verscheurde wereld te vertellen over wat volgens hem de liefde van Christus kon zijn voor de hele wereld. In vele opzichten een heel mooi schouwspel, en dan heb ik de fantastische kerkmuziek van die bruiloft nog niet eens genoemd. Maar daar en toen in die Britse kerk stond Christus op en flirtte via de livestream van een royal wedding met de halve geseculariseerde wereld. Waar God te ontmoeten is in 2019? Heel simpel: daar waar de liefde voor een ander wordt omgezet in daden. Net als in 2018. Meer hoeft het niet te zijn.
S.H. Muller

Exspecto