Het mooiste Bijbelverhaal Het mooiste Bijbelverhaal

Wat vind jij het mooiste Bijbelverhaal? Die vraag liet een naburige kerk eens door kinderen beantwoorden.  In het kerkblad konden wij meelezen. Een jongetje zei: ‘Het verhaal van Jezus aan het kruis’.  Hij gaf ook een reden: ‘Hij stierf daar voor mijn zonden’.  Een wat ongewoon antwoord, voor een jongetje van een jaar of acht. Waarom niet ‘David en Goliath’ of ‘Noach in de ark’? Spannende verhalen die hoog eindigden bij een onlangs gehouden peiling.
Waarom koos hij niet het Kerstverhaal, de onbetwiste nummer één? Mooier hadden wij het zelf niet kunnen bedenken! Die jonge vrouw, ver van huis, met haar man op zoek naar een slaapplaats. De stal waar ze blijkbaar zijn beland, want het kindje krijgt een plaats in de kribbe. De herders, die in het veld het goede nieuws horen en op bezoek gaan. Jaar in, jaar uit, wordt dit verhaal bezongen en uitgebeeld en het verveelt nooit!
Christenen uit de eerste eeuwen zouden verbaasd opkijken als ze de volle kerken op het Kerstfeest konden zien. De geboorte van Jezus werd toen niet apart gevierd.  Bij hen draaide alles om Pasen, de dood en de opstanding van de Heer. Die drie dagen, daarin gebeurt het, daar valt de beslissing over ons leven.  Ieder Avondmaal bracht dat heel dichtbij. Aan de tafel werden hoorders tot deelnemers!
Misschien zou je het zo kunnen zeggen:  zonder kennis van het gebeuren aan het kruis, blijven  we op het Kerstfeest in de romantiek hangen.  Dat is niet terecht. De stal was een aanfluiting, voor de Zoon van God, de kribbe een belediging. Zoals een oud kerstlied ons laat zingen: “die de schone serafijnen altijd heeft tot zijn gebod, laat zich steken in dit kot”. (lied 478) Daar klinkt iets van Filippenzen 2 in mee, “Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens”.
Tegelijk maakt kennis van Pasen het Kerstverhaal nog mooier. De woorden van de engel krijgen nog meer betekenis. Goed nieuws, dat heel het volk met vreugde zal vullen, mag hij brengen. De Messias is geboren, de Heer. Alle lof aan God, die Hem gezonden heeft.  Vrede op aarde voor mensen die hij liefheeft.  Woorden die de herders nog niet ten volle begrepen.  Woorden die ons vertellen dat God ons niet los laat, maar door zijn Zoon deel geeft aan het eeuwige leven.
Wat is het mooiste Bijbelverhaal? Ik kan niet kiezen. Ik hoef ook niet te kiezen. Al die verhalen zijn met elkaar verbonden.  Het is het grote verhaal van een God die mensen in het leven riep en niet meer loslaat.  Die ons leerde wat liefde inhoudt en ons inspireert daaruit te leven. Een verhaal waar we nooit op uitgekeken raken!
A.M. van de Wetering

Exspecto