Over kerkasiel en liturgie Over kerkasiel en liturgie

Op moment van schrijven ben ik bezig met de laatste voorbereidingen voor zondagavond. Dan ga ik, samen met pianistenbroeder Willem Veldkamp, voor een uur naar Den Haag om daar voor te gaan bij het zogenaamde kerkasiel. Dat is bekend, neem ik aan? Drie Armeense kinderen die uitgezet gaan worden naar Armenië en in de kerk opvang hebben gekregen om die uitzetting te voorkomen. Daar in de wet is vastgesteld dat overheden en politie in Nederland geen kerkdienst mogen verstoren, wordt in de Bethelkerk aldaar sinds oktober non-stop een kerkdienst gehouden, inmiddels al meer dan 800 uur. In de tussentijd proberen advocaten de familie te helpen aan een oplossing. Ik doe mee op persoonlijke titel, en in eerste instantie is het initiatief een beetje langs me heengegaan. Totdat ik in de krant las dat de VVD het een grote schande vond, dat kerkasiel. Want regels zijn er niets voor niets. Voor een subtiele verwijzing daaromtrent verwijs ik graag naar de website https://isereenvvderopgestapt.nl. Ja, die bestaat.
Hoe dan ook: vanuit christelijk oogpunt was er ook wat kritiek op het kerkasiel. Non-stop liturgie: was dat nog wel eerbiedig? Of überhaupt nog een kerkdienst te noemen? Wat is liturgie eigenlijk? In mijn optiek is de betekenis liturgie heel simpel: de aanwezigheid van Gods koningschap present stellen in de wereld. Dat kan op velerlei manieren. Een lied, een gebed, een stilte, het delen van een maaltijd, een boswandeling met je geliefde. Liturgie is dan geen symbool van een andere realiteit, nee, het is Gods realiteit hier en nu zichtbaar maken. Van ons wordt niet gevraagd om een mening over het kinderpardon of de asielregels. God vraagt je hier en nu heel concreet: wat kun jij in jouw omstandigheden doen om dat koningschap van God zichtbaar te maken?
Sjoerd Muller

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur