Vingerafdruk Vingerafdruk

Een vingerafdruk van een dierbare overledene….  Daar blijkt vraag naar te zijn. Als motief op een gouden kettinkje, om maar iets te noemen. Een uitvaartondernemer dacht slim te zijn en stelde al bij voorbaat de vingerafdrukken veilig. Je kunt dat zorgzaam noemen - de familie denkt er pas aan als het te laat is - maar het kan ook een kwestie van slim koopmanschap zijn. Hoe dan ook volgde er een berisping: niet meer doen, zonder vooraf toestemming te vragen.
Eerlijk gezegd was ik er nog het meest over verbaasd dat er vraag is naar vingerafdrukken. Heel vroeger bewaarde men een lokje haar, en droeg dat dan in een medaillon aan een ketting. In kerken en kathedralen zijn  soms relikwieën te zien, vermeende overblijfselen van bekende gelovigen, zoals de apostelen. Eén botsplinter kan al een reden zijn om jaarlijks een bedevaart te organiseren...  De behoefte om iets te bewaren is dus al heel oud.
Alleen: bij een vingerafdruk denk ik meer aan beelden uit het programma ‘Opsporing Verzocht’. Ik zie mensen na een inbraak de deuren en ramen afzoeken naar bruikbare sporen. Al zal een beetje professionele inbreker ongetwijfeld handschoenen dragen. Hoewel iedere vingerafdruk uniek is en dus heel persoonlijk, vind ik daarin niet iets terug van wat een mens kenmerkt.
Waarom niet om de tafel gaan zitten en verhalen met elkaar delen. Herinneringen aan een mens, met wie men in liefde of vriendschap verbonden is. Vertel over typische uitdrukkingen, vaste gewoontes. Over lievelingseten en favoriete bloemen. Over geloof en vertrouwen. Over dat wat iemand jou heeft gegeven.
Wat je hebt geleerd, wat je meeneemt voor de rest van je leven. Foto’s kunnen daarbij een hulpmiddel zijn of voorwerpen. Ze vertellen een verhaal!
Ik luister graag naar zulke verhalen in het pastoraat. Zeker als het verdriet niet heel vers meer is, kan het goed doen om iemand weer even voor het voetlicht te halen. Zo was mijn moeder, zo was mijn broer, zo was mijn man, vrouw, kind…   Zo waren ze gekend bij God en mensen. Zo heeft God ze tot zich genomen en – daar ben ik van overtuigd - nog mooier gemaakt, als zijn genade alle oneffenheden verwijdert, alle littekens, alle verborgen beklemmingen. Alles wat nog niet de kans had gekregen te ontluiken komt in volle bloei.
Vertel elkaar over die ene unieke mens. Geef uitdrukking aan wie hij of zij was. Ervaar de liefde die jullie verbond. Daar heb je geen uitvaartondernemer voor nodig. Geen dure rekening achteraf.  Die vingerafdruk zit in ons hart.
A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur