Kijken met andere ogen - Avond met Ds. Martin de Geus Kijken met andere ogen - Avond met Ds. Martin de Geus

We kunnen als werkgroep terug kijken op een mooie avond met Ds. Martin de Geus. Fijn dat er zoveel mensen uit eigen gemeente en andere kerken gekomen waren. Toen we met onze avonden begonnen hadden we niet durven dromen dat het zo goed zou lopen! Ds. de Geus vertelde over het project dat hij in zijn woonplaats Ridderkerk samen met anderen heeft opgestart na aanslag op het kantoor van ‘Charly Hebdo’.  De burgermeester riep toen alle ‘geestelijk leiders’ bij elkaar om te overleggen wat er gedaan kon worden om in Ridderkerk de vrede te bewaren en te versterken tussen mensen van diverse geloofsovertuiging.  Uiteindelijk ontstond er een project ‘Ridderkunst’ waar creativiteit een grote rol in speelde.  Moslims, christenen en andere Ridderkerkers gingen samen mozaïeken maken.  Plaatselijke kunstenaars gingen aan de slag. Ook werd een oratorium geschreven en uitgevoerd over Abraham, geen onbekende in drie godsdiensten.  Ds. de Geus vertelde eerlijk over de drempels die hij telkens weer tegen kwam, maar ook over de verrassingen die gaandeweg zich voordeden. Later op de avond liet hij ons ook delen in zijn eigen theologische gedachten over de drie godsdiensten die Abraham als stamvader hebben.  De Joden uiteraard volgens de bloedlijn, wij christenen zijn kinderen van Abraham door ons geloof, en door de opening die Jezus heeft gemaakt. De Moslims zouden mogelijk afstammen van Ismaël,  Abrahams oudste zoon, die ook van God een zegen mee kreeg.  Uit hem zijn de volken geboren die later van de profeet Mohammed de koran hebben ontvangen.  Het exclusivisme dat alle drie godsdiensten nu vaak vertonen, is niet oorspronkelijk.  Ds. de Geus gaf aan dat dit zijn persoonlijke overtuiging is, maar dat wij hoe dan ook geroepen zijn te zoeken naar de ‘vrede voor de stad’ zoals eens de ballingen in Babel. Alleen daarom al zul je altijd weer moeten proberen verbindingen te leggen.  Het was indrukwekkend om te horen hoe dit in Ridderkerk gestalte krijgt.
De volgende avond is op woensdag 27 februari, dan gaat het weer over kunst en geloof, als Dhr. Tissink bij ons te gast is.
Namens de werkgroep‘ Kijken met Andere ogen’,
Dineke van de Wetering