De smaak van…. De smaak van….

‘Elderflower’ was de smaak van het drankje dat ik ergens op een zomerse vakantiedag uitkoos voor bij de lunch. Ik had het meegenomen omdat ik het niet kende. Vlierbessenbloesem, kwam als vertaling bij mij boven. Het smaakte prima. Of lag dat nou aan de prachtige omgeving. Ik zat op het terras van ‘The Café on the Green’ in Widecombe in the Moor, Devon, met uitzicht op een eeuwenoud kerkje.  Het was het mooiste weer van de wereld en ik was in goed gezelschap.  In de dagen die volgden zag ik dat het overal in restaurants te koop werd aangeboden. Ik was verkocht!
Eenmaal thuis, waar alles meestal razend snel weer gewoon wordt, vertelde ik mijn ervaring aan een vriendin. O, zei ze, maar dat kun je gewoon in jouw eigen supermarkt kopen. Ik drink het ook, op aanraden van een collega. Ik sprong op de fiets en kwam terug met de buit. Want de smaak van de zomer, die wilde ik nog even vasthouden.
Toen ook de vakantie weer voorbij was, kwam er weer theologie op de plank. Ik las Stand- up Theology van Tim Vreugdenhil. Daarin schrijf hij dat veel mensen voedsel associëren met jeugdherinneringen. Hij zelf heeft dat met de geur van tomaten, die zijn grootouders kweekten  Telkens als hij dat ruikt, verbindt die geur hem met vroeger. Wedden dat u nu zelf ook iets te binnen schiet? En nu maar hopen dat het niet de levertraan is, waarmee velen tegen wil en dank zijn groot geworden…
Eigenlijk gaat zo’n smaak- of geursensatie dieper dan het terugzien van foto’s.  Bij eten en drinken zijn meer zintuigen betrokken dan alleen de ogen.  Dacht Jezus daaraan toen hij het Avondmaal instelde en daarbij ons opdroeg “doet dit tot mijn gedachtenis”.  Je kunt over Jezus nadenken, je kunt veel over hem lezen, je kunt over hem zingen, maar nergens komt hij dichterbij dan als we samen aan tafel gaan en brood en wijn met elkaar delen. Dit is mijn lichaam, zei hij, dit is mijn bloed. God sluit een nieuw verbond met jullie en dat kun je proeven.
Zondag 26 augustus is er in onze kerk gelegenheid aan het Heilig Avondmaal deel te nemen. Ik hoop dat u dan heel bewust eet en drinkt. Je snap het niet, schrijft Tim Vreugdenhil, maar ‘food’ is de brug naar God”. Waar smaakt het naar? Naar vele vieringen door de jaren heen, naar telkens weer ons zelf te binnen brengen dat God zoveel van ons houdt dat hij zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft om in ons midden te zijn en met ons op weg te gaan. Dat is de smaak van het Avondmaal. Dat is de smaak van Gods liefde.
A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur