Groene zondagen Groene zondagen

Ze zijn er weer: de groene zondagen. Te herkennen aan de groene kleden in de kerk. Was me niet opgevallen, zult u zeggen. Gaan we nu ook in de kerk op de ‘groene toer’? Zeker. De kerk doet aan energiebesparing. Ze gebruikt minder papier, hoewel computers meer energie verbruiken zoals ik altijd blijf uitleggen, maar dat terzijde. En veel gemeenteleden komen op de fiets!
Groen is hip, daar kunnen we als kerk ook niet omheen. Gelukkig maar, want groen is nodig, de aarde leidt onder onze uitspattingen. Maar levenspatronen veranderen valt niet mee. Nu heb ik zelf nog het geluk dat ik tot een generatie behoor die ook andere tijden gekend heeft. Douchen deden we één keer per week en verder wasten we ons bij de kraan. Dat wordt nu weer gepromoot, veel zuiniger en veel gezonder! We aten groenten uit eigen tuin en aten toen al weinig vlees. We gingen nooit met het vliegtuig op vakantie. We hadden zelfs geen auto meer toen ik vijftien was. Openbaar vervoer vind ik dan ook een vanzelfsprekend alternatief en de fiets wordt intensief gebruikt. Geen auto is helaas niet haalbaar.
Toch zitten er ook mindere kanten aan de nieuwe leefregels die ons worden voorgesteld. Ik hoorde weervrouw Helga van Leur vertellen dat ze een jaar lang alleen nog maar tweedehands kleding zou dragen tijdens de uitzending. Goed plan, maar velen moeten daar toch even aan wennen. Winkel in je eigen kledingkast, wordt ook geadviseerd, vermoedelijk heb je helemaal niets nodig. Ga helemaal niet op vakantie, hoorde ik ook al zeggen, en eet niet buiten de deur, dat belast teveel.  Koop beslist niets meer dat in plastic verpakt is. Drink geen zuivel en geen wijn. Ban ballonnen en rietjes. Gooi geen eten weg, je kunt er vast nog iets mee doen.
Ja, ik geef toe, nu blozen ook mijn wangen. Als ik nooit vlieg, kan ik dan wat andere dingen schrappen?
Feestloos, dat woord kwam bij mij boven. Groen, het nieuwe grijs. Die kant moet het niet op, dan gaan we nooit de aarde redden.
Maar over feestloos gesproken, zoals u misschien al vermoed had, heeft de kleur groen in de kerk eigenlijk met een groene leefstijl niets van doen. We hebben alles gevierd wat te vieren viel, Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Trinitatis. En dan, is het dan op? Nee, dan zouden we voor niets gevierd hebben. Groen, de kleur van de feestloze zondagen, is de kleur van de aarde, van groei, van hoop. We gaan niet de vernietiging tegemoet, maar ‘de grote zomer’. Jezus is geboren hier op aarde. Hij is gestorven, maar God wekte hem op uit de dood en ons met Hem. Wij leven dat nieuwe leven voor Gods Geest. Daarom is het in de kerk geen troosteloze boel tot aan de volgende kerstdagen, integendeel. Groen is goed, groen belooft wat. Op groene zondagen is het ook feest, onze aarde is bij God in goede handen!
Mogen de groene zondagen ons inspireren om op een feestelijke wijze groen leven inhoud te geven, zelfs als we vertrouwde patronen moeten doorbreken. Groen is hip, zegt de wereld. Groen is hoop, zegt de kerk. Samen moeten we een heel eind zien te komen!
A.M. van de Wetering

Gebedskring Daniƫl