Signalen Geluk moet (!?) je hebben! Signalen Geluk moet (!?) je hebben!

Chief Happiness Officer…   daar kun je voor leren las ik in het Nederlands Dagblad. Werkgeluk-deskundige, is de vertaling.  Jouw taak is het dan om te zorgen dat de mensen in het bedrijf waaraan je verbonden wordt gelukkig zijn in hun werk. Dat is een mooi streven. Werk neemt een groot deel van de week in beslag, als je nog niet met pensioen bent. Dan is het jammer dat je net als Dolly Parton vroeger ‘Working nine to five’ als een last ervaart. What a way to make a living…
Werk moet vandaag zinvol zijn. Als je er zoveel tijd in stopt, wil je graag dat het ertoe doet. Dat jij verschil maakt, door als thuiszorg aandacht te geven aan de mensen die je helpt. Of dat je in de klas kinderen of jongeren iets mee kunt geven voor de rest van hun leven. Als er dan ook nog voldoende budget zou zijn en een passend salaris was het helemaal mooi.
Ik kan me ook voorstellen dat de sfeer belangrijk is, vooral als je intensief met collega’s samenwerkt. Dat er meeleven is, verbondenheid, waardering. Geen kliekjesvorming, maar ruimte voor iedereen. Dat ieder er op uit is dat ook de ander zijn of haar werk goed kan doen.
Geluk zou je de vrucht daarvan kunnen noemen.  Geluk is per definitie een vrucht, niet iets waar je aan kunt werken, lees ik al in de bijbel. “Geluk wacht jou als je niet opgaat in de waan van de dag. Als je geniet van de weg die de Eeuwige wijst en die beproeft bij dag en bij nacht. Tot ontplooiing komt wat je doet”, zo luidt een eigentijdse vertaling van Psalm 1. Geluk begint dus bij de bron, bij hoe je in het leven staat en waar je je door laat inspireren. Gods woord zit vol leven!
De CHO kan niet wachten tot er ergens vruchten gaan groeien. Die moet iets organiseren, daar wordt hij of zij voor betaald. En als er iemand de vruchten er van plukt, dan de baas, want “Gelukkige medewerkers leiden tot meer winst”.  Voor niets gaat de zon op, ik weet het. Toch vind ik het jammer dat geluk een doel moet hebben. Zou het niet prachtig zijn als wie werkt zich op dat werk gelukkig voelt en daar gewoon zelf van mag genieten. Dat mensen die straks tot hun 70e nog in betaalde dienst zijn dit niet als verloren jaren beschouwen maar nog graag naar hun werk gaan.
Ik hoop dat velen dat geluk MOGEN hebben.
A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur