Tot geloof komen Tot geloof komen

Hoe komt een modern mens tot het geloof in de verrijzenis? Je kunt proberen te achterhalen wat er bijna tweeduizend jaar geleden ‘precies’ gebeurd is, maar je weet dat dit onbegonnen werk is. We weten zelfs niet goed wat het betekent “verrezen” te zijn. De eerste formulering van het geloof in de verrijzenis is dat Jezus leeft en nog steeds actief is.
Je kunt denken dat het gemakkelijker zou zijn om te geloven als je zelf tot die leerlingen had behoord die het paasgeloof verkondigd hebben. Dat is echter maar de vraag. Ook onder de eerste leerlingen waren er die hun twijfels hadden. Je kunt zeggen dat we dit geloof nu eenmaal hebben overgeleverd gekregen en het hebben overgenomen. Dat is ook niet erg bevredigend.
Het mooiste paasverhaal is waarschijnlijk het verhaal van de twee leerlingen op weg naar Emmaus. Vroeger werd dit altijd op tweede paasdag gelezen. Maar de concurrentie van meubelboulevards bleek te hevig, dus die viering is gesneuveld. Tegenwoordig is het verdwaald in de lezingen van de dagen na paasmaandag. Het dreigt zo een onbekend verhaal te worden.
Twee leerlingen, mogelijk een echtpaar, verlaten Jeruzalem, de stad van de belofte. Ze zijn teleurgesteld en geven het contact met de Jezusbeweging op. Onderweg naar Emmaus ontmoeten zij een vreemde. Een man die rustig luistert en ze laat uitspreken wanneer zij over hun teleurstelling vertellen en over de geruchten dat Jezus zich gewonnen heeft gegeven. Dan pas komt de vreemdeling aan het woord. Eigenlijk zouden we best graag het hele betoog van die vreemdeling gehoord willen hebben. Maar het is waarschijnlijk beter dat dit niet zo is. Zijn betoog had ons misschien helemaal niet aangesproken, omdat het uit een andere tijd en cultuur is. Maar wat leren we er wel van? Van die ongedachte ontmoeting, die maaltijd, de herkenning en die plotselinge verdwijning?
Ik denk dit: in ons leven kan het gebeuren dat we mensen tegenkomen die zowel verstandig als enthousiast over Jezus vertellen. Mensen die ons helpen ons leven te leggen naast het Bijbelse verhaal èn naast de krant. Het is dan mogelijk dat ons hart verwarmd wordt en dat Jezus voor ons gaat leven. Zijn verhaal kan voor ons waarheid worden wanneer wij met een paar mensen, of misschien toch met velen, brood breken, het laten rondgaan en van de beker drinken die we elkaar doorgeven. Dát is de kerk: zij ontstaat telkens opnieuw door het vieren van vergeving, van nabijheid, van trouw en genade. In het verhaal van de Emmauskerk wordt de basis gelegd voor de kerk: ze is in de eerste plaats een uitnodiging, een op reis zijn met Jezus als metgezel. En ze is het aanvaarden van brood en wijn, leeftocht voor onderweg, in het volle licht van de opstanding.
Sjoerd Muller

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur