Nepnieuws Nepnieuws

Wat moet je geloven en wat niet? Die vraag heeft vandaag een heel nieuwe invulling gekregen. Veel mensen nemen het nieuws vooral via internet tot zich.  Iedereen kan daar berichten plaatsen, veranderen of doorsturen. Hoe weet je of het klopt? Toen in de Verenigde Staten een jongen zich in het openbaar uitsprak tegen de vrije wapenverkoop, kregen anderen argwaan. Die jongen is een acteur, die is ingehuurd! Wat bleek: niets was minder waar! Hij bestond echt en zijn actie kwam recht uit zijn hart!
Op de Paasmorgen wordt er ook wonderlijk nieuws verteld. Jezus zou het graf hebben verlaten. Hij is opgestaan uit de dood en is op weg naar Galilea.
Wie heeft dat verzonnen? Dat kan niet waar zijn, dat moet nepnieuws zijn, de wereld in gebracht door zijn leerlingen, die hun nederlaag niet kunnen verkroppen.
Bij Marcus is het Maria van Magdala die het nieuws verspreidt. Ja, daar noem je ook iemand, dat is een wat labiele vrouw, zo lijkt het. Ooit was ze bezeten van boze geesten, en nadat Jezus haar bevrijd heeft was ze niet meer bij hem weg te slaan. Geen mens die haar gelooft, vind je het gek?
Aan de andere kant: als iemand ervaren heeft dat God in staat is een mens een nieuw leven te geven, dan zij. Jezus gaf haar toekomst. Zal God Hem die dan niet geven?
Ongeloof valt haar ten deel. Ongeloof van de mensen die met Jezus meetrokken en nu om hem treuren en rouwen. Ook als ze vertelt dat ze hem zelf heeft gezien, geloven ze haar niet. Geloven wij het wel?
Als dit nepnieuws is, als Maria gelogen heeft over de opstanding van Jezus, dan hebben wij ook geen toekomst. Beklagenswaardig, zou Paulus dit later noemen, dan verandert er niets. Wij blijven nog in onze zonden en de dood is het einde van ons bestaan. Maar Paulus weet dat het bericht betrouwbaar is, er zijn wel meer dan 500 getuigen, die Jezus na zijn dood ontmoet hebben en die hij persoonlijk daarover gesproken heeft.
Toch valt de beslissing vooral in ons hart. Durven we het bericht te geloven? Is dat wat we van God onze Schepper mogen verwachten. Dat Hij niet los laat wat zijn hand begon. Heel de bijbelse geschiedenis, het verbond van God en zijn belofte van trouw, loopt uit op de opstanding van Jezus. En van daaruit begint een nieuw hoofdstuk, het uitzien naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Iets daarvan wordt al zichtbaar in ons leven, als we ‘nee’ zeggen tegen alles wat het leven bedreigt en vernielt.
Nepnieuws? Ken je bronnen. Toets het bericht aan wat je verder van God hebt ontdekt in de bijbel. Dan weet je:  de Heer is WAARLIJK opgestaan. Halleluja!
A.M. van de Wetering

ochtenddienst