De baksteen De baksteen

De Bijbel is geen geschiedenisboek, maar ergens wel een commentaar bij de geschiedenis. Wat te denken van de baksteen? Vanaf de uitvinding van de baksteen konden stevige gebouwen worden gebouwd: stevige woningen, die bovendien bestendig waren tegen zon, weer en wind. De mogelijkheid van de grote stad was geschapen. In Genesis 11 wordt dit beschreven in het verhaal van de torenbouw van Babel. Die baksteen trekt gelijk de aandacht. ‘En zij zeiden allen tegen elkaar: Kom, laten wij kleiblokken maken en die goed bakken! En de kleiblokken dienden hun tot steen en het asfalt diende hun tot leem’.
Met hun vondst kregen de uitvinders van de baksteen de smaak te pakken en zoals dat in de geschiedenis en in de menselijke psyche verankerd ligt, gingen ze al gauw de grenzen opzoeken en de nieuwe techniek tot het uiterste uitproberen. Ze gingen meteen een gigantische toren bouwen die tot in de hemel zou reiken.
Dag en nacht joegen ze elkaar op. Als er een mens van de steigers viel kon het de anderen niks schelen, maar als er een steen viel moesten ze huilen, terwijl ze op de volgende steen wachtten, zo luidt een versie van de legende rondom de toren. Een idee dat vandaag de dag nog actueel is met het bouwen van de stadions voor het WK voetbal in Qatar. Een ander commentaar van een middeleeuwse wijze ziet in de bouw van de toren een poging van de mensen om op te klimmen tot de hemel om daar om orde op zaken in te stellen: eenmaal daar levend en wel aangeland zouden ze het misverstand van de eindigheid van het leven kunnen rechtzetten; ze zouden de  handicap van de dood kunnen overwinnen en de hemelse beschikking van sterfelijkheid, afgeroepen over Adam, kunnen doen herroepen. Zo kunnen we het verhaal duiden als een allegorie van de mens, die niet wil berusten in de dood en eeuwig op weg is met alle mogelijke middelen de onsterfelijkheid te veroveren.
Terecht was God hier bezorgd over: ‘Zie, zij vormen één volk en hebben allen één taal. Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn’. Ik denk dat we dit tegenwoordig zo mogen uitleggen, dat de almachtsfantasieën van de mens en de illusies van alomvattende maakbaarheid van het leven op de lange duur tot mislukken gedoemd zijn.
God zorgde in het geval van de Babelse toren ervoor, dat de aanvankelijk eensgezinde mensen ruzie kregen – op zich een bij mensen te verwachten fenomeen – en in groepen uiteenvielen en naar alle kanten verder de wereld introkken. Dit zou leiden tot een diversiteit die de mensheid uiteindelijk verder bracht.
Het extreme, het uiterste; het blijft zijn magische aantrekkingskracht behouden. Dat kan leiden tot soms uiterst succesvolle resultaten, die een zegen voor de mensheid betekenen, maar veel te vaak leiden tot uiterst schadelijke ontwikkelingen: van het buskruit tot de atoomenergie. Een Joodse auteur schreef onlangs nog het volgende: “Vanuit religieus oogpunt is Silicon Valley momenteel de interessantste plek op aarde. Daar lopen de nieuwe hogepriesters rond van het geloof in technologische vooruitgang, die in hoog tempo bezig zijn om de mens goddelijke kwaliteiten te verschaffen. Nieuwe levensvormen scheppen, op afstand communiceren, zich verplaatsen met hoge snelheden en het eeuwige leven leiden: in het verleden waren dit soort “supervermogens” enkel voorbehouden aan goden. Maar inmiddels leven we in het tijdperk van de Homo Deus, de mens-god’. Is de computer de nieuwe baksteen?
Sjoerd Muller

Gebedskring Daniƫl