Standvastig Standvastig

Vastentijd!  Vanaf 14 februari gaan we 40 dagen richting Pasen. Een tijd van matiging breekt dan aan.  Een tijd waarin we proberen vanzelfsprekendheden te doorbreken. Maar dat valt niet mee! Waarom is het zo moeilijk om die telefoon weg te leggen, de koektrommel dicht te laten of de fles te laten staan. Waarom pakken we toch weer de auto,  in plaats van de fiets. Waarom komt er van het goede voornemen in deze weken meer tijd te nemen voor stilte en gebed vaak zo weinig terecht?
Een legerofficier, zo gaat het verhaal, sprak zijn manschappen toe.  Hij zei:  binnen in jullie leven twee honden. De één wil het goede, de andere niet. Die twee zijn voortdurend met elkaar in gevecht. En wie wint er uiteindelijk, vroeg één van de soldaten.  Diegene die je te eten geeft, antwoordde de officier. In het Duits heet die ene hond, die foute hond:  unsere innere Schweinehund. Toen ik die uitdrukking nog eens in mijn (school) woordenboek Duits opzocht, stond daar tot mijn verbazing als vertaling voor ‘den inneren Schweinehund überwinden’: de oude Adam afleggen.  Daar wordt het misschien niet voor iedereen duidelijker van.
‘De oude Adam’ dat zijn wij, mensen die van tijd tot tijd verkeerde keuzes maken.  Keuzes die vaak in ons voordeel zijn, die het ons makkelijk maken, modern gesproken; die binnen onze comfortzone vallen.  Zo vallen we ondanks onze beste bedoelingen vaak weer terug in oude gewoontes.
Volgens de legerofficier moeten we die ‘ hond’ dus niet voeden.  Die moet op dieet. Hoe minder je aan hem toegeeft, hoe minder je van hem merkt. Voor wie daar toch niet veel trek in heeft: de nieuwe Adam, dat is Jezus. Een mens die op een andere manier in het leven staat dan alle mensen voor hem. Een mens die leeft met God, zich geliefd weet en liefde kan geven, zonder daarbij het gevoel te hebben te kort te komen. Als wij onszelf op zwakke punten zouden willen verbeteren, wil hij ons daarbij helpen.  “Hij haalt de angel eruit”, zegt Paulus in zijn brief aan de gemeente te Korinthe. “Laten we God danken die ons door Jezus Christus, onze Heer, de overwinning geeft”.
Het is in de 40 dagen dus niet de bedoeling onszelf op dieet te zetten, maar wel die ene hond, daarbinnen, die ons steeds weer een kant op trekt die niet goed voor ons is. Een andere dagindeling, een ander eetpatroon, kan daarbij ondersteunend werken.  Niet als spelbederver, maar juist als kans om als mens je te concentreren op wat belangrijk is en dichter bij God te gaan leven. Vasten maakt standvastig!
A.M. van de Wetering

Gebedskring Daniƫl