De lange weg naar huis De lange weg naar huis

Als je een kerkelijk feest viert, neem er dan de tijd voor. Dan denken we in de eerste plaats aan de voorbereidingen hierop, zoals de veertigdagentijd voor Pasen of de advent voor Kerstmis. Maar mij gaat het ook om de tijd ná het feest: het even herkauwen, laten bezinken, doorsudderen. Zo ken ik veel mensen die direct op 27 december, pal na de kerstdagen, de kerstboom de deur uitkieperen en de kerstverlichting op zolder gooien. Zo niet ondergetekende. Ik heb het thuis doorgekregen, niet zonder slag of stoot, dat de kerstboom, inclusief lampen, blijft staan tot zes januari. Driekoningen. Tevens de dag dat midwinterhoornblazers hun hoorn opbergen tot de volgende advent, en daarmee eigenlijk een eeuwenoud gebruik: de oude kerstperiode, het feest dat het Licht op aarde terugkeert, duurt tot Driekoningen.
Wonderlijk feest wel, Driekoningen. En ook een beetje onderbelicht. Drie mensen zijn op zoek naar de zin en de inhoud van hun leven. Ze komen uit het oosten, uit onbekende landen, waar het licht het eerst opgaat. Maar diegene die een ster najagen, moeten wel de nacht in. En je bent er niet zomaar. De koningen gaan eerst langs Herodes, de wereldlijke machthebber: misschien weet hij meer van dat wonder wat ze najagen? Geen commentaar, aldus Herodes, maar de argwaan en de angst zijn gewekt. Maar de wijzen geven niet op. En daar gaat het om.
Geef het nooit op: je zoeken naar beterschap, naar de vervulling van je dromen. Want terwijl je met de paar mensen, die met je mee willen trekken, opnieuw het duister ingaat zal de ster weer opdoemen. Het verhaal vertelt niet op welk moment precies, of onder welke omstandigheden, maar wel dát het je zal overkomen. Die ster, dat eenzame, breekbare lichtje (er kan maar zo een wolk voor schuiven), zal je uiteindelijk voeren naar je doel. Wat je aantreft kan geen overheid je leren en geen religieuze organisatie je verkondigen. Je ontmoet drie mensen, die in liefde zijn verenigd. Die liefde hoedt het kwetsbare en prille van ons leven. Drie, want dat is de Bijbelse boodschap: het lijkt onmogelijk, in deze wereld. Het is letterlijk wereldschokkend. Dat wel, ja, maar bij God is niets onmogelijk. Liefde en behoedzaamheid, zorg en herderschap. Als je dát hebt gezien keer je natúúrlijk langs een andere weg terug. Je bent eindelijk thuisgekomen. Neem daar gerust de tijd voor.
S.H. Muller

Gebedswake in Grote Kerk