Sterren in de nacht Sterren in de nacht

Als het donker genoeg is, zie je de sterren. Zo luidt een oud spreekwoord uit het Midden Oosten. Duisternis was daar toen nog duisternis in de letterlijke betekenis van het woord. ’s Nachts zag je geen hand voor ogen! In onze omgeving zie je de sterren bijna niet, zoveel licht is er ook in de nacht. Misschien moet  je voor goed zicht naar de heide, maar na zonsondergang zullen de meesten van ons daar niet te vinden zijn.
    Het spreekwoord gaat eigenlijk over mensen. Mensen die in hun leven een stuk duisternis ervaren. Sommigen van ons zijn ook in deze dagen bezig afscheid te nemen van dierbaren. Anderen hebben grote zorgen over hun gezondheid of die van geliefden. En soms wil het gewoon niet, zijn we even het blije levensgevoel kwijt, door de drukte, tegenslagen, of te veel zorgen. Kerstfeest vieren is dan wel het laatste waar je aan denkt. De ophef eromheen kan je gewoon tegen staan: het enorme aanbod aan voedsel en drank, de bonte versieringen die ieder jaar meer ruimte lijken  in te nemen.
    Goed om dan te bedenken:  Kerstfeest is niets meer en niets minder dat het feest dat God naar ons omziet. Dat Hij bij ons wil zijn, in de kou, in de duisternis van de nacht in Bethlehem. In de moeilijke tijden van ons leven. Het kind dat het levenslicht ziet in een schamele stal, is het teken van Gods bereidheid af te dalen tot waar wij zijn. Daar wil hij in ons midden wonen, daar wil hij ons leven delen. Daar het verschil maken.
     ‘U is heden de Heiland geboren’. Herders horen als eerste de boodschap van de engel. Heiland, dat is Heelmaker. Alles wat gebroken is, zal hij herstellen. Gebroken harten, gebroken relaties. Verscheurde samenlevingen. Toekomstdromen die in duigen vielen. Bij hem zijn ze in goede handen. Handen die de tekenen van de gebrokenheid zullen dragen, daar waar hij aan het kruis wordt geslagen. Handen die hij zijn leerlingen zal laten zien: hij is het, de gekruisigde, hij is in hun midden, want God heeft in Hem een nieuwe begin gemaakt.
      Kerstfeest is zo beschouwd bij uitstek een feest voor wie verdriet ervaart of er oog voor heeft. Niet om het uitbundig te vieren, maar wel om je op de inhoud te concentreren. Om stil te staan bij het feit dat God onze tranen heeft gezien. Ons onvermogen. Onze angst. Tegen dat decor licht de boodschap van Kerstfeest helderder op dan de mooiste kerstverlichting. Als het donker genoeg is, zie je de sterren in volle pracht!
A.M. van de Wetering

Exspecto