Advent: Leven van wat komt Advent: Leven van wat komt

Kent u ook wel eens van die momenten waarop u denkt: och, Fair Trade, Max Havelaar, twintig jaar jaar Solidaridad, wat haalt het allemaal uit? De wereld wordt er niet beter van. Laat ik maar voor mezelf opkomen, dan heb ik al genoeg te doen. Hebt u ook wel eens van die momenten waarop het cynisme toeslaat? Soms krijg je zelfs de indruk dat mensen in onze tijd door cynisme worden verlamd. Een avondje televisie kijken kan die indruk versterken. In praatprogramma’s over de toestand in de wereld lijkt het cynisme vaak de boventoon te voeren. Voor grootse idealen lijkt geen plaats, want ‘het wordt toch niets’.
Dat is het cynisme van wat in Nederland de ‘calculerende burger’ wordt genoemd: het cynisme dat uit is op zekerheid op de korte termijn, bang voor het avontuur van de lange duur. Als ik mijn hypotheek maar kan afbetalen en op wintersportvakantie kan gaan, dat is belangrijker dan of er ooit vrede en gerechtigheid in de wereld zullen heersen. Cynisme is het onvermogen om te geloven in de goedheid van de mens, het onvermogen ook om te hopen dat het goede zal overwinnen. En toch…en toch…. Naast de bekoring van het cynisme kennen we misschien bij tijd en wijle ook allemaal wel die ervaring van een sprankje van hoop. Als je de kans hebt écht met mensen door te praten, dan klinkt uiteindelijk toch vaak het vertrouwen door dat het met de wereld en met de mensen ooit goed zal komen. Het kost soms even tijd, je moet soms door een pantser van cynisme heen breken, maar vaak spreken mensen dan toch uiteindelijk hun basisvertrouwen in de goedheid uit. Het komt goed, ooit.
Over drie weken vieren we kerstmis. Kerstmis is de ultieme aanklacht tegen het cynisme, de ultieme weerlegging van het cynisme, de ultieme overwinning van het cynisme. Toekomst is mogelijk, het goede kan overwinnen: kijk maar, het begint in een klein kindje. Het is weerloos en kwetsbaar. En toch breekt nieuwe toekomst door in dat kindje. In een klein en kwetsbaar kind begint iets nieuws, in een kind treedt God onze mensenwereld binnen. Het Kerstkind, ja elk mensenkind laat zien: het kan anders, de wereld kan anders worden; dit kleine kind maakt al een verschil.
Wat tegen Maria wordt gezegd door de engel en door God, wordt ook tegen ons gezegd: durf het aan, ga het avontuur aan, durf te leven, durf van toekomst te dromen, leg je pantser van cynisme af. Durf te geloven dat net dat ene pak Max Havelaarkoffie, dat ene Fair Tradeproduct, die ene baal eerlijke katoen verschil maakt. Ja, dat die voor mensen ver weg een opening vormen naar een hoopvolle toekomst, naar nieuw leven.
Maar ook dichterbij dat een woord en een daad van liefde nooit tevergeefs is. Dat is advent, de hoop en het vertrouwen dat dat kleine vlammetje uitmondt in een eeuwigheid van licht.
Sjoerd Muller

Exspecto