Dankdag Dankdag

Het is herfst! De bladeren van de bomen kleuren rood en geel. De grond ligt bezaaid met kastanjes, eikels en beukennootjes. Paddestoelen schieten als… paddestoelen uit de grond. Ook een paar dagen zomerwarmte brengt daar geen verandering in. Nog even en de oogst ligt in de schuren. En wij trekken ons terug in onze warme huizen.
Harvest, zeggen ze in Engeland, en dat klinkt ook als herfst, maar betekent oogst. In de kerken worden dankdiensten gehouden om dat te vieren. Twee gemeenteleden waren erbij, in Canterbury en gaven mij een liturgie. Op de voorkant zie je Adam aan het spitten. Was dat na het paradijs?
Het eerste lied zet ons ook aan het werk:  We plough the fields and scatter the goods seeds on the land. We ploegen de akkers en strooien het goede zaad uit over het land. Maar het krijgt voedsel en water uit Gods goede hand.
Verrassend genoeg was er in die viering ook Heilig Avondmaal. Dat wil zeggen: Harvest  viert men op zondag en in de Church of England is er iedere zondag  avondmaal. Maar wij zouden vreemd opkijken als dit op dankdag het geval zou zijn.  Maar het hééft wel iets.  Bij het begin van de maaltijd in Canterbury werd gezegd:  God, wij zetten dit brood voor u neer, dat de aarde ons heeft geschonken en mensenhanden hebben gemaakt. Het wordt voor ons het Brood des Levens. Wij zetten deze wijn voor u neer, vrucht van de wijnstok, door mensen gemaakt, maar voor ons wordt de beker het symbool  van onze redding. Gezegend bent u o God!
Ik vind het mooi dat zo de verbinding gelegd wordt van het dagelijks leven naar de viering in de kerk.  Een liturgie is niet wereldvreemd en de mensen die meedoen zijn dat zeker niet.  Geestelijk leven is niet los te denken van dagelijks leven. En andersom: het dagelijks leven is ook altijd een leven voor Gods aangezicht. Zoals Adrian Plass ooit schreef: God is zo alledaags als je je maar kunt voorstellen. Hij heeft de wereld gemaakt en woont er op veel minder gewijde manier dan de kerken vaak doen geloven.
Zo is het niet onbelangrijk hoe wij thuis eten. ‘Tussen potten en  pannen zit veel spiritualiteit’ las ik.  Daar is voor mij nog veel winst te behalen geef ik toe, ik gooi vaak gedachteloos iets in de pan en eet het op voor de televisie of bij de krant…   Dankdag schudt mij dan weer wakker. “Eeuwige God, u kroonde het jaar met uw goedheid, u geeft ons alles wat de aarde voortbrengt. Dat wij het mogen gebruiken tot uw glorie, tot hulp aan mensen in nood en ons eigen welzijn’ bad men in Canterbury.
Zo wordt de link gelegd die ons weer bewust wordt op een doordeweekse woensdagavond in de kerk: de dagelijkse dingen hebben alles te maken met de Here God. Voor alles wat we ontvangen, mogen we hem danken, in het vertrouwen dat Hij ons zijn zegen geeft.
‘Ga in vrede en dien de Heer’, waren de laatste woorden in de kathedraal. Een goede opdracht om op dankdag het leven weer mee in te gaan.

A.M. van de Wetering

ochtenddienst