Zingen tegen de stroom in Zingen tegen de stroom in

Eén van de leukere kanten van het predikantschap is de zogenaamde permanente educatie. In kort bestek: gaandeweg je ambt wordt van je verwacht dat je blijft leren en studeren. Overigens ben ik van mening dat je als mens nooit uitgeleerd bent (een joodse gedachte) en dat je altijd open moet staan voor kritiek, informatie en andere meningen. Dat geeft het mensdom een goede dynamiek.
Hoe dan ook: ik schoof vorige week aan de in schoolbanken van de Bergkerk in Amersfoort om te luisteren naar wat theoloog Herman Paul had te vertellen over secularisatie. Secularisatie houdt een mens- en levensbeeld in waarin God, geloof en kerk geen rol meer spelen. Rondom mij twintig andere predikanten van allerlei gezindten waarvan er opvallend veel uit de randstad kwamen. Want daar vierde de secularisatie hoogtij, ik had het maar makkelijk daar op de Veluwe.
Enfin, Paul vertelde dat kerk en secularisatie vaak tegenover elkaar lijken te staan: wij als kerk staan dan aan de goede kant van de streep en daarbuiten; daar zijn de seculiere ongelovige horden die we buiten de poorten dienen te houden. Maar wie even verder nadenkt, merkt dat die vlieger niet opgaat. Het is voor ons gelovigen ook moeilijk om God in het dagelijks leven te laten meespelen. Daarom ervaren veel mensen ook zo’n verschil tussen de zondag en de maandag (en ben ik in dat licht niet voor minder maar juist voor méér vieringen in de week, maar dit terzijde).
Volgens Paul draait het allemaal om verlangen: mensen zijn niet alleen hun hoofd (de zaken die ze bedenken) en handen (de dingen die ze doen) maar vooral hun hart (het verlangen waarmee ze beide voorgaande dingen vorm geven). Ons verlangen is geseculariseerd. Ons hart gaat niet meer uit naar God, maar naar geld, gezondheid, bezit en succes.
Maar hoe doen we dat, vroegen wij als cursisten ons wanhopig af. Want allemaal zochten we natuurlijk naar een methode om het tij te keren. Pauls antwoord was simpel: zingen, bidden, Bijbelverhalen en sacramenten. Zó wekt God in ons het verlangen om op Hem gericht te zijn. Geen snelle methodes of een gelikt plan van aanpak, maar juist de weg van de afgelopen eeuwen. Paul:  „Het zingen in de kerk tilt mij vaker op boven de aardse beslommeringen dan het horen van een preek. Luther had daar een verklaring voor: als je zingt, gaat het verlangen van de psalmdichter in je eigen hart meeresoneren. Ik ben niet snel geëmotioneerd in de kerk, maar als ik het ben, is dat altijd bij het zingen.”
Ik denk dat hij gelijk heeft. Niet vertrouwen op statistieken en methodes om het dreigende tij te keren, maar heel basaal als gemeenschap biddend en zingend blijven vertrouwen op God. Het werkt in ons eigen leven, dan ook in de kerk.

Sjoerd Muller

Gebedskring Daniƫl