Project ZWO’s Epe 2017-2018 Project ZWO’s Epe 2017-2018

Afgelopen zomer zijn 6 leerkrachten van stichting ProCon, met 5 scholen in Epe en Vaassen, op eigen kosten een aantal weken in Zuid-Afrika geweest om vrijwilligerswerk te doen. Het is een ambitieus project waarbij ze een grote school van meer dan 800 leerlingen in het Township Namakgale bij het plaatsje Phalaborwa aan de rand van het Krugerpark ondersteunden met verschillende activiteiten, zoals lesgeven, lezen, leerlingenzorg en creativiteit.
Door het bieden van zowel financiële, materiële als immateriële hulp krijgen kinderen meer mogelijkheden om voor zichzelf een betere toekomst op te bouwen. Elk kind heeft recht op gedegen onderwijs, in welke samenleving het ook woont. Onderwijs leidt tot ontwikkeling. Ontwikkeling van het kind en van de maatschappij. Onderzoek heeft aangetoond dat investering in educatie het grootste effect heeft op armoedebestrijding. De regio rond Phalaborwa is een van de armste gebieden in Zuid-Afrika en de kinderen daar kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen.

Goede doelen: het ProCon Project Zuid-Afrika
De grote basisschool waar de vrijwilligers hielpen heet “Refentse”.  Ze ligt in het township Namakgale bij de plaats Phalaborwa. Een township is een woonplaats voor de zwarte bevolking aan de rand van de stad uit de tijd dat blanken en niet-blanken nog gescheiden van elkaar leefden. Het is een overblijfsel van het apartheidsregime dat midden jaren negentig eindige met het aantreden van Nelson Mandela als eerste Zwarte President van Zuid-Afrika.
De onderkomens in de townships zijn nog steeds heel primitief. Vaak bestaan ze uit niet meer dan simpele huisjes met 4 muren van hout of een vorm van grove steen met golfplaten als dak. Sanitaire voorzieningen zijn er nauwelijks.
De school bestaat uit twee grote stenen gebouwen met ijzeren ramen met tralies ervoor en een golfplaten dak. In het gebouw is geen airco en naast bankjes is er slechts een krijtbord aanwezig. Voor de ruim 800 leerlingen, die daar ‘learners’ worden genoemd, zijn zes lokalen in het gebouw beschikbaar en drie noodlokalen. Buiten onder een boom staat nog een grote witte container die dienst doet als bibliotheek. Om aan het ruimtegebrek tegemoet te komen hebben vrijwilligers vorig jaar een overkapping gebouwd samen met lokale werknemers. De school heeft nu aan ons gevraagd deze overkapping verder uit te breiden to een lokaal. Een mooi concreet doel om voor te sparen. De 5 scholen van ProCon hebben het afgelopen schooljaar middels allerlei acties geld ingezameld voor dit mooie doel, maar er is veel meer nodig.
De ZWO-commissies van Goede Herderkerk, Grote kerk en Regenboogkerk voeren hiervoor dit jaar actie

Gebedskring Daniël
datum en tijdstip 16-10-2018 om 08.30 uur