‘De stillen in den lande’ ‘De stillen in den lande’

Een nieuw seizoen staat voor de deur! Er zijn weer volop mogelijkheden om mee te doen. Kringen, excursies,  cursussen: keuze genoeg. In de komende kerkbladen zult u de uitnodigingen wel lezen. Ook voor taken en ambten doen we steeds weer een beroep op elkaar. Zonder mensen die meedoen en meepraten is het niet mogelijk samen gemeente te zijn. Als predikant droom je van volle zalen en kerkenwerk zonder vacatures!
    Soms hoor je mensen zeggen: eigenlijk zou iedereen een keer in de kerkenraad moeten zitten. Meestal bedoelen ze: dan hadden bepaalde mensen minder kritiek. En inderdaad: het is een leerzame ervaring die verantwoordelijkheid te dragen en achter de schermen te kijken. Ook leer je daarbij nieuwe mensen kennen en is het een stok achter de deur om actief te blijven. Eigenlijk, zeggen anderen, zou de hele gemeente in kringen opgedeeld moeten worden, kringen van mensen die elkaar geregeld ontmoeten en samen de bijbel bestuderen, lief en leed delen en met en voor elkaar bidden. Ook geen verkeerde gedachte!
Tegelijk ligt al maanden een knipsel op mijn bureau waarin Reina Wiskerke haar afschuw uit over zulke gedachten. Ik krijg daar de rillingen van, zegt ze. Waarom moet ik als gelovige verplicht in een groep functioneren, waar staat dat ergens in de Bijbel? Eén op één contacten vind ik belangrijk en waardevol, als ik mensen opzoek bijvoorbeeld, maar een groepsmens ben ik niet!
    Waarom ik dat knipsel bewaard heb. Om al die mensen in onze gemeente te bemoedigen die vrezen dat anderen vinden dat zij niet genoeg mee doen. Mensen die niet gaan koffie drinken na de dienst, omdat zij liever ‘nog even in stilte nagenieten van de preek’. Mensen die niet op groothuisbezoeken en kringen verschijnen, omdat zij ‘niet zo’n prater zijn’. Mensen die liever luisteren, liever ontvangen, dan het hoogste woord te voeren. Mensen die misschien wel iets meer introvert zijn dan anderen. Mogen ze?
‘Ik droom van een kerk met ruimte en respect, met bewondering voor de veelkleurigheid van God die zich uit in ontelbaar verschillende karakters’, schreef Wiskerke. ‘Een kerk waarin mensen hun hele leven achter een pilaar mogen zitten zonder commentaar te krijgen!’ Ja, die droom deel ik.  Als ieder in de kerk zijn eigen plekje vind, waar hij of zij zich thuis voelt en tot zijn recht komt, dan kunnen we ontspannen kerk zijn. Een kerk waarin niets moet, zeker niet iets dat niet bij je past. Een kerk heeft sprekers nodig en luisteraars,  doeners en zieners,  mensen op de voorgrond en mensen op de achtergrond. Die hebben elkaar veel te vertellen!
A.M. van de Wetering

Exspecto