Het heilzame van gestoord worden Het heilzame van gestoord worden

Voor mijn radiowerk ontmoette ik ooit in Nijmegen de docent Ritualistiek (ja, dat schijnt een vak te zijn) Thomas Quartier. Duitse jongeman, fanatiek FC Köln-aanhanger en ergens gegrepen door God. Oh ja, en ook door het Benedictijnse kloosterleven. Enkele jaren gelden trad hij in, bij de Benedictijnen van de Sint Willibrordsabdij. Onlangs verscheen een artikel van hem waarin hij schreef hoe moeilijk het kloosterleven af en toe te combineren valt met zijn werkzaamheden als theoloog en auteur. Hij zegt daar het volgende:
“Wanneer ik in onze abdij achter mijn bureau zit te schrijven, dan komt de kloosterklok mij zelden gelegen. Ik doe mijn werk als theoloog en auteur vanuit het klooster, dus ik moet het hebben van de tijden tussen de zes kerkdiensten per dag. Na de middag kan ik rond twee uur beginnen en heb ik tot vijf uur de tijd om te werken. Geweldig. Maar als ik er dan net lekker in zit, gaat om tien voor vijf die irritante klok die de vespers aankondigt. De dienst zal een half uur duren. Bijna altijd meen ik de beste ideeën te hebben op het moment van de bel. Doorgaan is geen optie. Sint Benedictus heeft voor ons monniken de dagorde al vijftienhonderd jaar geleden geregeld: ‘Het Werk Gods gaat vóór alles’.”
Naar aardse maatstaven is de storende kloosterklok pure tijdverspilling. Je moet toch juist flexibel met je tijd om kunnen gaan? Spontaan op iedere situatie in kunnen spelen? Maar juist doordat de kloosterklok zo irritant is, is ze zo heilzaam. Dat heilzame zit ‘m erin dat je altijd en overal gestoord moet kunnen worden. Daar ben ik zelf heel slecht in. Wanneer mijn kinderen of mijn vrouw mij roepen in het huis is mijn antwoord vaak: “wacht even”. Het kan dan vaak minuten duren voordat ik daadwerkelijk bij hen ben. Ik moet eerst altijd iets afmaken, even die mail aftypen of die alinea uitlezen. Pas dan heb ik volledige aandacht voor de ander. Daar zit iets scheefs in. In het klooster van Quartier laten de monniken hun werk meteen liggen als de klok luidt. Ook een zondagse kerkdienst bij ons is voor veel mensen vaak “storend”: zo vroeg je nest uit en wat levert het je precies op? Dan blijven veel mensen liever thuis.
Maar het is dus juist goed dat een kerkdienst storend is. Dat je gestoord wordt in je dagelijkse routine en beslommeringen, dat je even je aandacht verlegt van jezelf naar God.
In het klooster viert men na het luiden van de klok de liturgie in de kapel. Liturgie is hier geen orde van dienst zoals wij vaak denken, maar een wijze om ruimte te maken voor God. Wat is jouw kloosterklok? Wat is jouw liturgie? Waardoor kom je keer op keer irritante storingen tegen die je openhouden voor je God?

Sjoerd Muller

Gebedswake in Grote Kerk