Ga je met mij mee naar de kerk? Ga je met mij mee naar de kerk?

Het is lang geleden dat ik iemand heb uitgenodigd met mij mee naar de kerk te gaan. Iemand die daar zelf nooit komt, bedoel ik. Een klasgenootje op de middelbare school ging op mijn uitnodiging in. Ze luisterde kritisch. “In het gebed zou de dominee toch tegen God moeten spreken”, zei ze na afloop, “maar hij sprak meer tegen ons”.  Die zin heb ik goed in mijn oren geknoopt en ik denk er altijd aan als ik de gebeden voorbereid. Mij heeft haar bezoek dus geholpen. Maar of de uitnodiging ook voor haar gevolgen heeft gehad weet ik niet…
     Waarom doen we dat eigenlijk niet vaker, iemand uitnodigen om mee te gaan naar de kerk? De PKN waar wij als Regenboogkerk bij aangesloten zijn, besloot dat het tijd is daar verandering in te brengen. Startzondag 2017 staat landelijk in het teken van ‘Kerkproeverij’. Zoals zoveel dingen (denk aan de Kliederkerk) is dit overgewaaid uit Groot Brittannië. ‘Back to Church Sunday’ is daar al een ingeburgerd fenomeen. Michael Harvey schreef er een boek over ‘Meer dan welkom’. Hoe verander je een verwelkomende kerk in een uitnodigende kerk?
We zien de bui al hangen…  Alsof onze collega’s, buren en bekenden dáár op zitten te wachten. Als ze interesse hadden, zouden ze zelf wel komen, toch! Allemaal uitvluchten, zegt Michael Harvey, allemaal angst. Hij  gaat in zijn boek in op de mogelijkheid die angst te managen. Dat vind ik meteen ook het zwakke aan zijn boek: het gaat eigenlijk helemaal over onszelf. Als wij moediger waren, zouden er meer mensen met ons naar de kerk gaan. We zijn gewoon te laf om zendingswerk te doen, zegt Harvey.  Is dat zo?
     Persoonlijk ben ik meer geboeid door een andere invalshoek:  kerk als klooster.  Groei is daar geen doelstelling, maar wel zelfbewust en blijmoedig kerk zijn. Vier dat je er bent, dank je Schepper. Vorm een gemeenschap waar anderen welkom zijn. Sta open voor wie rust zoekt, maar ook voor wie zijn kennis over God wil vergroten, mooie liturgie mee wil vieren,  gastvrijheid wil genieten, of alleen maar hoopt op een luisterend oor. Misschien komen mensen één keer langs, of  drie keer per jaar, of ze blijven en gaan mee doen.
     Laat Michaël Harvey het niet horen. Hij vindt dat ik jullie moet oproepen om anderen uit te nodigen zodat jullie mij zelfs de schuld kunnen geven als je vreemde reacties krijgt, zeg dan maar: het moest van onze dominee. Mooi niet!  Niets moet.  Alles mag. Stel dat u of jij wél iemand kent, waarvan u zegt: die zou ik trouwens best eens kunnen uitnodigen, we spreken samen wel eens over kerk en geloof. Of u kent iemand die is afgehaakt en die in zijn kritiek is blijven hangen bij de kerk van jaren geleden.
Zou zo iemand niet eens durven proeven hoe het nu is, sfeervoller, vrijer,  met woorden die mensen van vandaag aanspreken. En als er kritiek komt, graag, daar kunnen we alleen maar van leren, zoals ik ooit van mijn klasgenootje.
      Denk er deze zomer eens over na, het is maar zo september. Wie zou u uitnodigen, tegen wie zou jij willen zeggen: ga je 24 september eens met mij mee naar de kerk?

A.M. van de Wetering

Exspecto