PKN
Welkom bij de Regenboogkerk Epe
 
Filmavond 2 juni van Tafel Historie Filmavond 2 juni van Tafel Historie

Het beste is het raadsel te vergroten
 
Met deze spreuk van Harry Mulisch begint de film van Geertjan LasscheOerijssel, waarvan we vrijdag 2 juni het deel Zunnewende draaiden. Deze film zet je aan het denken, leert je bewust te worden van de verschijnselen in de natuur, van oude volksgebruiken, van kleine mysteries, die in onze geordende maatschappij nauwelijks meer opvallen.
 
De eerste evangelisten brachten geen volkomen nieuw geloof, ze borduurden voort op de heersende heidense gebruiken, die ook in Overijssel nog steeds in ere worden gehouden: je ziet nog steeds levensbomen boven de deuren van oude boerderijen, de beroemde paasvuren  waren vroeger onderdeel van een vruchtbaarheidsrite en gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid. Zo heeft het christelijke paasfeest, het feest van het nieuwe leven, de opstanding, nog heidense trekjes: de as en de rook van het paasvuur zouden het land vruchtbaar maken.
 
Lassche heeft een prachtige trage manier van filmen, je wordt langzamerhand deel van een leven waarin de raadsels, de mysteries, regelmatig terugkomen in prachtige beelden. Het is zeer de moeite waard de website geertjanlassche.com eens te bezoeken.
 
In de film kwam onze Henk Vreekamp regelmatig voorbij, we zagen hem zelfs dauwtrappen met de hoofdrolspeler Margje Fikse. Een dansende dominee in de dauw met een zwangere vrouw. Even slikken, als je hem ziet en hoort vertellen over eerste zendelingen in Overijssel, hoe hij de kijker bezielt met zijn bloemrijke taal over de raadselen van onze mooie omgeving.
 
Het was een warme avond, die avond van de 2de juni, maar de selecte groep bezoekers zal zeker geen spijt hebben gehad. Een terrasje pikken kon daarna ook nog….
 
Het Presidium van Tafel Historie
Sjaan Abbink, Ben Jonker, Tom Leurs en Dick van der Veen en Henk Posthouwer
 

terug
 
 

Heilig Avondmaal in De Boskamp
datum en tijdstip 26-08-2018 om 15.00 uur
meer details

ochtenddienst
datum en tijdstip 26-08-2018 om 9.30 uur
meer details

Clubben
datum en tijdstip 26-08-2018 om na de ochtenddienst
meer details

 
Beluisteren kerkdiensten

U kunt onze kerkdiensten, live en nadien, beluisteren via www.kerkomroep.nl

Voor uitleg klik hier
 
 
"Kerk op schoot"

 
Bloemen in de kerk

zondag 3 juni 2018
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.