Geloven we nog? Geloven we nog?

In de Paasvakantie ging een bekend damesblad mee in de koffer. Ik las het tussen de bedrijven door op mijn hotelkamer. ‘Geloven we nog’  was de kop boven een artikel. Onze eigen PKN wil daar juist van af, van dat ‘nog’, dat staat zo miezerig. Er zijn nog vrouwen in Staphorst die klederdracht dragen. Er zijn nog mensen die geen internetaansluiting hebben. Daarin proef je: maar dat heeft de langste tijd wel gehad. Van dit alles niets vermoedend wilde het damesblad van zijn lezeressen weten: geloven we nog?
Een enquête moest helderheid bieden. Beschouw je jezelf als gelovig? Opvallend:  36 procent kruiste  ‘enigszins’ aan als passend antwoord. Ik dacht daar over na. Hoe geloof je enigszins in God? Janneke Stegeman, theoloog van het jaar, gaf als uitleg dat vooral jonge mensen hun geloof graag op hun eigen manier invullen. Zonder voorwaarden, zonder kerk. Het tegenovergestelde lijkt mij ook waar, dat jonge mensen juist nadrukkelijker om inhoud vragen. Of is dat alleen op de Veluwe zo? Volgens Stegeman wordt geloven steeds diffuser en kan van de voetbalsupporter ook gezegd worden dat hij met religie bezig is, namelijk met zingeving en beleving.
       U zult zeggen: moet je daar op vakantie nu nog je hoofd over breken? Nee, misschien maar beter van niet. Lekker er op uit, nieuwe dingen ontdekken, plekken waar ik nog nooit ben geweest. Maar voor ik het wist…  stond ik in Trier naast twee jonge pelgrims, die een stempel kwamen halen. Wandelaars, bepakt en bezakt, die onderweg zichzelf en God beter hoopten te leren kennen. In een kerkje in Vianden vond ik een achtergebleven Paasliturgie: Jesusverdadeirementeressuseitou. Alleluia!  En in de burcht, hoog boven het plaatsje, barstte een Duitse jongerengroep in christelijk gezang uit.  Ja, we geloven nog.
       Misschien een leuke opdracht om zelf op vakantie mee te nemen:  waar komen we geloof tegen en in welke vorm? Alleen in oude kathedralen, of toch ook in eigentijdse vormen. Een tentoonstelling van christelijke kunst. Een kloostertuin. Een campingpastor. Een openluchtdienst….  Geloof is eigenlijk overal.  Goed je ogen de kost geven en je oren.  Ja, we geloven nog, anders dan vroeger, het heeft iets van een ontdekkingsreis, waarin we hopelijk zelf ook steeds blijven groeien, zodat ‘enigszins’ over gaat in een hartelijk: ja ik geloof!

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur