De worsteling met God De worsteling met God

Misschien wel het mooiste verhaal uit de Bijbel vind ik de worsteling van Jakob aan de oever van de grensrivier de Jabbok. Een worsteling met… ja, met wie?  Met zichzelf? Zijn geweten? Esau? Een engel? God? Het blijft voor de lezer onduidelijk: voor Jakob zelf echter niet. Hij roept uit dat hij God zelf van aangezicht tot aangezicht heeft gezien, recht in de ogen heeft gekeken. Klinkt gek? Maar wie kent niet de ervaring van een hele nacht wakker liggen bij een angstig vooruitzicht?  In Genesis 32 is Jakob aanbeland op het punt waar niemand omheen kan: het gevecht met God. En je kunt niét anders dan die worsteling aangaan.
Even kort de voorgeschiedenis: de list waarmee Jakob Esau bedroog zal bekend zijn. Daarna is Jakob een vluchteling, een banneling, jarenlang. Jakob was gevlucht naar zijn oom, honderden kilometers verderop. Die had twee dochters: de oudste was lelijk; de jongste mooi. Hij wilde de jongste, werkte er zeven jaar voor, maar kreeg de oudste. Zijn eigen oom bedroog hem en dwong hem nog eens zeven jaar voor zijn knappe dochter te werken.
Vanaf dat moment komt het verlangen in hem op om terug te keren naar zijn broer. Nu kent hij diens pijn bedrogen te zijn. Jakob wil zich met hem verzoenen, maar is bang. Angst voor Esau’s wraak, want wraak, die emotie had hij ook in zijn eigen lijf gevoeld. Maar voordat de ontmoeting plaats kan vinden, stuurt hij eerst zijn familie vooruit. En zijn dienaren. En zijn vee. En zijn bezittingen. En Jakob blijft alleen achter. Uit angst. Want hoe zal zijn broer reageren? Hij kan zijn leven wel verliezen. Trouwens, ook Esau liet al die tijd niks van zich horen. Hoeveel gedachten en twijfels kunnen er door je heen schieten? Allemaal zinnig. Maar ze staan de enige goede beslissing in de weg.
Die worsteling van Jakob is denk ik wel herkenbaar. Ik heb die vragen ook gehad: Bent u er wel echt? Durf ik u te vertrouwen? Als je in het verhaal van Jakob durft te stappen, merk je dat je juist door die worsteling heen dichter bij God kunt komen. Een God met wie je geen deals kunt sluiten, maar die jou wel wil veranderen, wil zegenen.
We lezen dat de zon over Jakob opgaat als hij uiteindelijk dan toch de Jabbok over strompelt. De Bijbel is normaal niet zo scheutig met dat soort details. Die opgaande zon benadrukt dat hier iets nieuws begint. Geen poorlonesome cowboy die naar de ondergaande zon rijdt, maar een man die, kreupel maar nog steeds overeind, zijn weg voortzet.
Sjoerd Muller

ochtenddienst