Tafelmanieren Tafelmanieren

Koning Willem Alexander heeft ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag landgenoten uitgenodigd die net als hij op 27 april een kroonjaar vieren.  Dat zijn er meer dan bij hem aan tafel passen, zodat er nog een loting zal moeten plaatsvinden.
De meesten van ons zullen op een andere datum jarig zijn, dus de uitnodiging gaat toch wel aan onze neus voorbij. Maar of we daar nou echt rouwig om zijn.
Het is een hele eer en belevenis, maar je zou er knap zenuwachtig van kunnen worden. Eten bij de koning aan tafel, hoe doe je dat?
    Het verhaal gaat dat een van de presidenten in de Verenigde Staten op zekere dag zijn oude schoolvrienden uitnodigde om met hem te eten op het Witte Huis. Ze vonden dat geweldig, maar zagen er ook tegen op. Thuis aten ze heel eenvoudig en hoe moest dat met al het bestek en de glazen en noem maar op. Daarom spraken ze onderling af: we letten gewoon goed op de president, eet hij iets, dan eten wij ook, drink hij iets, dan drinken we ook. Dus hij nam een slok van zijn wijn en zij deden hetzelfde. Hij at zijn salade met het kleinste bestek en zij dus ook. Toen goot hij een glaswater leeg op een schoteltje en zij deden hetzelfde en zagen toen tot hun verbazing hoe hij het schoteltje op de grond zette…. voor de kat die langs liep!
     Toen Jezus met zijn leerlingen het Pesachmaal vierde gebeurde er iets dat nog veel vreemder was. Hij was hun gastheer, maar deed een schort voor en waste hun stoffige voeten, zoals het personeel dat had moeten doen. Daarbij zei hij “Ik heb een voorbeeld gegeven, wat ik voor jullie gedaan heb, moeten jullie ook doen. Jullie moeten ook elkaars voeten wassen”. Wat zijn dat voor tafelmanieren?
      De minste willen zijn, de ander dienen, het is het aloude geheim van de christelijke gemeente. Een geheim om je tanden op stuk te bijten! Judas ziet het niet zitten en verdwijnt door de achterdeur. Dacht hij van Jezus te profiteren?
Dan heeft hij het al die tijd niet goed begrepen. Misschien levert zijn verraad hem nog iets op? De anderen blijven, maar hebben grote moeite het te begrijpen. En dan moeten ze er ook nog naar handelen!
       Aan tafel bij koning Willem Alexander is ongetwijfeld een hele belevenis. Dineren in het Witte Huis een gebeurtenis waar nog lang over nagepraat werd. Vooral over dat schoteltje! Maar de maaltijd van Jezus met zijn leerlingen is helemaal uniek. Alles gaf Jezus op voor ons, zijn liefde wees hem de weg. De minste wilde hij zijn en ons daarmee dienen. Juist in dat besef, dat wij zo kostbaar zijn in zijn ogen, dat hij zijn leven voor ons gaf, kunnen wij ook anderen dienen en groot maken. Wil je weten hoe het er aan toe gaat aan de tafel van de Heer. Kijk dan naar hem en doe hem na. Dan leer je goede manieren!

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur