Nep? Nep?

Op reis in warme landen zie je ze op iedere straathoek:  handelaren met Gucci tassen en Rolex horloges.  De prijs laat er geen misverstand over bestaan: ze zijn nep! Denk je in je onschuld: maar wie ziet dat nou?  Dan kon het antwoord wel eens luiden: de douane! Met één oogopslag weten de kenners nep van echt te onderscheiden. Die naad, die voering, die sluiting, zo maken de dure bedrijven ze niet.  Geen schijn van kans dus, om met je namaakrijkdom te pronken.
      Moeilijker wordt als iemand bij ons huis aanbelt en zich uitgeeft voor iets wat hij niet is. Nep medewerkers van de thuiszorg beroven ouderen. Nepbankmedewerkers gaan met hun pincode aan de haal. En de agenten die je op straat aanhouden veranderen ineens in dieven en gaan er met je spullen vandoor.  Hoe moet je dat voorkomen. Je kunt toch niet aan de neus van mensen zien dat het bedriegers zijn?
Nog moeilijker wordt het als het om nieuwsberichten gaat. Nepnieuws is snel gedeeld. Wie weet nog waar het bericht vandaan kwam?  Het verschil tussen een kwaliteitskrant en een sensatieblaadje kennen de meeste mensen nog wel. Maar als een goede vriend je iets doorstuurt, hoe moet je weten of het waar is of niet? En als zelf in presidentiële kringen ‘alternatieve feiten’ ook feiten zijn, krijgt nep ineens het karakter van: het is maar net hoe je het ziet. In een tijd waarin toch al veel zenuwen bloot liggen is dat niet ongevaarlijk. Een foto van feestvierende vluchtelingen werd van het onderschrift voorzien: hier staan ze te juichen bij een in brand gestoken kerk. De kerk zelf stond – buiten beeld - fier overeind!
    Naast de moeilijke taak echt van nep te onderscheiden zal het er voor ons op aan komen zelf echt te blijven.  Een mens te worden als Nathanaël,  van wie Jezus zei:  dit is nu een echte Israëliet, een man zonder bedrog. Eerlijk zijn, ook over je eigen fouten. Doen wat je zegt. Niet met excuses aan komen die eigenlijk niet ter zake doen. Niet wegkijken, als anderen sjoemelen.  Vragen stellen als anderen klakkeloos dingen geloven. Gelovend in een God op wie we altijd aan kunnen, mogen we mensen worden die veel van Hem weg hebben. Mensen uit één stuk!
     Nepmerktas, nepagenten, nepnieuws, nepchristenen?  “Maakt Gij ons trouw en echt” (lied 345).

A.M. van de Wetering

Exspecto