Waar is het kind? Waar is het kind?

Ze waren bij elkaar gekomen om zijn geboorte te vieren, familie, vrienden en buren. Het huis van de jonge ouders werd voller en voller, de stemming zat er goed in. Toen zei een buurvrouw: waar is de baby eigenlijk, ik heb hem nog helemaal niet gezien. Ja, het kind, natuurlijk, waar was het kind? De ouders keken elkaar aan: jij had hem toch…  nee jij…   Uiteindelijk vonden ze hem in de wandelwagen in de gang, waar bezoekers hun jassen overheen hadden gelegd, denkend dat de wagen leeg was….
    Feest vieren omdat een Kind is geboren en het Kind vergeten. Ik ben wel eens bang dat dat op het Kerstfeest niet anders is. Goed beschouwd is dat de schuld van een christelijke keizer, die lang geleden besloot dat wij midden in de winter de geboorte van Jezus Christus zouden vieren. Op die manier hoopte hij aan de midwinterfeesten een nieuwe inhoud te geven. Het licht moest terugkomen, daar draaiden die feesten om. Was Jezus niet het ware licht van de wereld? Die boodschap sloot toch prachtig aan bij die oude volksgebruiken?
   Jaren later zou Willem Barnard schrijven:  “wanneer mensen het meest vatbaar zijn voor religieuze gevoelens, luisteren ze het minst naar de Schrift”. Die ideale wintermaand is zo ideaal dus niet om de geboorte van Jezus aan de mensen te verkondigen.  Zo las ik dat men in Kampen (Kampen!?) in een winkelstraat kerstfeest in Harry Potter stijl gaat vieren, “want dat past zo goed bij de sfeer van Kerst”.  In Harderwijk is ook een veelheid aan activiteiten, waarbij, zo liet men weten, de kerken ‘niet mogen ontbreken’. Als je er lang over na denkt, is die zin toch wat merkwaardig!
    Hoe kunnen we er voor zorgen dat wij het Kind niet vergeten? Niemand ontkomt aan de drukte voor kerst, de vele boodschappen, versieringen, activiteiten.
Advent als tijd van bezinning sneeuwt onder in de aanloop naar de feestdagen. Ik denk dat we de regie zelf in handen moeten nemen.
Laat iedereen maar vieren zoals hij dat zelf wil, maar zoek een moment om de boodschap van kerst echt binnen te laten komen. Dat kan alleen, in een stil moment, waarop je je richt tot God om te ervaren wat Hij ons in Jezus wil schenken. Pak de bijbel erbij of het Liedboek, lees een tekst of een lied en sta stil bij wat je las. Dit is voor jou, dit is wat God doet om jouw leven en jouw verleden nieuw te maken. Het kan ook samen, als echtpaar of gezin, lees Lucas 2 of Johannes 1 en praat er met elkaar eens over door.  De Gezinsbijbel kan daarbij helpen.
    Lichtjes en versieringen maken het kerstfeest gezellig.  Lekker eten met mensen die je dierbaar zijn, levert kostbare momenten op.  Maar wil je werkelijk Kerstfeest vieren, zorg dat je het Kind niet kwijt raakt!

A.M. van de Wetering

ochtenddienst