Als het maar je leven kost Als het maar je leven kost

Wat mag het kosten? Een vraag die goed past in de tijd van december. En ons geloof? Wat kost ons dat? Of moet het ons alleen wat opleveren? Eén verhaal van Jezus uit Lucas 20 is daarbij opmerkelijk. Het speelt zich af in de tempel. ‘Toen hij opkeek, zag hij hoe rijken hun giften in de offerkist kwamen werpen.’ Er staat blijkbaar een bak waar je heel publiek je rijkdom in kan storten, zichtbaar voor iedereen. Een niet te weerstane verleiding voor mensen die graag laten zien hoeveel ze geven, blijkbaar. ‘Hij zag ook’ staat er dan, ‘ dat een arme weduwe er twee muntjes in gooide en hij zei: ‘Ik verzeker jullie: deze arme weduwe heeft meer gegeven dan alle anderen. Want de anderen hebben iets van hun overvloed geofferd, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven wat ze nodig had voor haar levensonderhoud.’
Wat er dus aan het eind van de dag onder de streep staat bij de collecte is totaal irrelevant. Jezus van Nazareth, van wie hijzelf en de christenheid gelooft dat hij is zoals de maker der wereld is, houdt er een heel eigen wiskunde op na. Niet wat kun je kopen van wat iemand geeft, niet wat de geldelijke waarde is, maar hoeveel het is van je eigen inkomen en dat maakt het dan veel waard.
Belangrijke les voor mij: het maakt dus niet uit wat de impact op de wereld is van je actie. Men roept weleens dat het geen moer uitmaakt of jij nu net die biologische kip koopt, wat verandert de wereld ervan. Dat is dus niet relevant, het gaat erom wat jij geeft. Niet of er aan het eind van de dag een significant ander aantal kippen of munten onder de streep staat. Wat geef jij? Ja, zegt iemand, wat geef jij aan God? Want het gaat hier wel om een offerkist in de tempel.
Het maakt niet uit wat de impact is, als het maar je leven kost. Zij gaf wat ze nodig had voor haarzelf, waarmee ze zichzelf uitleverde. Dat is de gedachte die me hieruit niet loslaat. Zet ik mijn eigen naam, mijn eigen toekomst, mijn eigen hebben en houden op het spel in de zoektocht naar het goede doen? Of room ik dat wat ik voor mezelf leef een klein beetje af, met het idee: ik werk voor mijzelf, ik mag daar goed van genieten, en uit dankbaarheid snij ik dan een stukje uit mijn taart en deel dat met de heer, met de arme of wat dan ook?. Dat was niet het idee. De vraag aan mij is of ik hoe ik werk en leef, wil richten op dat wat goed is om te doen. Heel mijn levensonderhoud. Dat het me mijn leven kost.

S.H. Muller

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur