De bijbel en onze identiteit De bijbel en onze identiteit

Ik vond het toch verrassend: vorige week werd de Bijbel gekozen als ‘belangrijkste boek’. Daarmee versloeg de Bijbel het dagboek van Anne Frank, ‘In de ban van de Ring’ of (niet te onderschatten) de IKEA-gids. Blijkbaar vervult de Bijbel nog steeds een rol van belang in deze tijd, ook buiten de kerkelijke kringen om. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik ook perioden ken waarin ik de Bijbel enkel en alleen gebruik als een soort veredeld zelfhulpboek: op mindere fraaie momenten in je leven kun je wel een troostrijk woord gebruiken, helemaal van God, en hops, daar komt de Schrift weer uit de kast. Tegelijkertijd voel ik dan aan mijn water dat ik op deze wijze de Bijbelse verhalen weinig recht doe, maar misschien herkent u het wel: u wilt nú iets lezen, nú iets ervaren van God. En een boek is snel geopend; iets aansprekends is snel gevonden. Maar het Joodse volk kent de taaiheid van hun Schriften: je moet studeren, haast worstelen met de woorden, en God laat zich niet dwingen.

In  Trouw van afgelopen week noemt de katholieke theoloog Erik Borgman de Bijbel geen gewoon boek, maar meer een bibliotheek met boeken uit verschillende tijdsperiodes. De Bijbel is vol verschillen en uiteenlopende gezichtspunten. Er zijn vier evangeliën en niet één. Dus als je uit bent op één duidelijke manier die ons leven of onze maatschappij verder helpt dan ben je bij de Bijbel bij het verkeerde adres. Dat verklaart ook waarom discussies over volwassen- of kinderdoop, homoseksualiteit of de rol van vrouwen in de kerk nooit eenduidig met een Bijbelcitaat kan worden beslist: er is altijd wel een andere tekst aan te wijzen die een andere richting wijst. Bovendien zijn die ‘problemen’ in mijn ogen ook in de eerste plaats niet theologisch maar pastoraal van aard.

Om te besluiten zegt Borgman: “Als je zoekt naar criteria die afbakenen en vastleggen wie we zijn, daarvan zegt de Bijbelse traditie: die kunnen wij niet poneren, die worden gegeven met de tijd. Daarom is de Bijbel wat mij betreft Heilige Schrift: hij markeert het godsdienstige van onze identiteit.  We hoeven geen identiteit te hebben of vast te houden, maar we ontvangen er één.” Daarin raakt de Bijbel aan ons eigen geloof: het wordt ons geschonken.

S.H. Muller

ochtenddienst