Het nieuwe ZWO-project "Jeugddorp De Glind" Het nieuwe ZWO-project "Jeugddorp De Glind"

"Wie in de maatschappij buiten de boot valt, heeft behoefte aan een plek in een gezonde, sociale gemeenschap, die hem welkom heet en accepteert. En als zo'n gemeenschap nog niet bestaat, dan moet je hem zelf creëren”.

Vanuit deze gedachte kocht dominee R.J.W. Rudolph in 1911 landbouwgrond waarop boeren zich konden vestigen, op voorwaarde dat zij enkele jongeren in hun gezin en bedrijf opnamen. Zo legde hij de basis voor Jeugddorp De Glind (gemeente Barneveld).
Al in 1914 werden de eerste kinderen in het dorp opgenomen. Sinds die tijd is het dorp zich blijven ontwikkelen en is het flink gegroeid, maar de basis is nog altijd hetzelfde; een veilige plek bieden voor uithuisgeplaatste kinderen en jongeren. Sommige kinderen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met verwaarlozing, een handicap, ouders die verslaafd of moeite hebben met opvoeden. Waren het vroeger boerengezinnen die jongeren opvingen, tegenwoordig worden deze kinderen geplaatst in gezinshuizen.

Enkele leden van de ZWO commissie hebben in juni een gezinshuis bezocht en waren onder de indruk van de wijze waarop de kinderen werden opgevangen. Heel huiselijk, maar tegelijkertijd professioneel. De ouders in een gezinshuis zijn goed opgeleide bevlogen hulpverleners.
Ze zien dit werk, dat veel verder gaat dan een gewone kantoorbaan, echt als hun opdracht. Een gezinshuis lijkt op een gewoon gezin.
Ouders nemen de uit huis geplaatste kinderen voor korte of lange tijd op in hun eigen gezin.
Zij bieden hun structuur en veiligheid en zijn 24 uur per dag beschikbaar. Een jongere die in een gezinshuis heeft gewoond, zegt daarover: “Het was een familie en een familie was precies wat ik nodig had. Gewoon een gezinsleven.

De Rudolphstichting heeft 25 professionele gezinshuizen waar ruim honderd kinderen een plek vinden. De Rudolphstichting is eigenaar van de grond en gebouwen in het dorp. Het onroerend goed wordt vooral verhuurd aan jeugdzorgorganisaties en ingezet als gezinshuis. Verder dragen ze bij aan voorzieningen als het zwembad, de kinderboerderij, het dorpscentrum en de voetbalclub. Zodat het een fijn dorp is om in te wonen. Ze werken met een klein professioneel team en met zo laag mogelijke kosten. De financiële steun die de Rudolphstichting krijgt van PKN kerken en particuliere donateurs komt geheel te goede aan de uit huisgeplaatste kinderen in het jeugddorp.

ochtenddienst
datum en tijdstip 19-08-2018 om 9.30 uur