Besloten feestje Besloten feestje

In Zwolle deden dit jaar tien jongeren uit een vriendengroep belijdenis. Ze spraken uit dat ze in God geloven en met Hem willen leven. Opmerkelijk detail: de belijdenisdienst vond plaats in een tuin. Aanwezig waren naast de nodige ambtsdragers alleen vrienden en familie. Dat was een bewuste keuze: dit belangrijke moment in hun leven wilden zij graag delen met mensen die voor hen belangrijk waren. Dus niet met de hele gemeente.
Toen de predikant in het Nederlands Dagblad over de feestelijke gebeurtenis berichtte, barstte een discussie los. Kan dat eigenlijk wel, zo’n besloten feestje? Ja, zeiden sommigen, je kunt wel stug vast houden aan oude vormen, maar als je jongeren dan kwijt raakt, ben je niets opgeschoten.
Nu hebben ze een heel kostbaar moment gedeeld met de mensen met wie ze verbonden zijn. Ze willen Jezus volgen, dat is het allerbelangrijkste! Maar een gemeentelid uit Zwolle schreef: ik vind een belijdenisdienst altijd prachtig, al ken ik de jongeren niet persoonlijk, na afloop geef ik ze dan altijd de hand en wens hun Gods zegen toe. Nu kon dat niet, ik was niet uitgenodigd.
Ik weet niet meer hoe ik het zelf ervaren heb, vele jaren geleden. Ik kan me wel herinneren dat ik vrienden en familie heb uitgenodigd bij mijn belijdenis. En dat hun aanwezigheid voor mij belangrijker geweest zal zijn dan die van gemeenteleden, kan ik mij heel goed voorstellen. In de studentenvereniging beleefde ik met medestudenten meer van het geloof, dan ooit daarvoor in de gemeente. Daar was op dat moment de tijd ook rijp voor, met leeftijdgenoten onderling, gemotiveerd tot en met, om samen meer over God te weten te komen. Maar ze waren er wel, de gemeenteleden, bij de belijdenis, gaven mij geschenken, hebben mij gefeliciteerd.
Kerkelijke verbondenheid heeft vele vormen. Dat kan per persoon verschillen. Per leeftijdsfase. Idealiter zouden alle kerkleden elkaar kennen en met elkaar mee leven in goede en kwade tijden. Iedereen zou alle diensten meevieren en door de week aan activiteiten deelnemen. Er zijn meerdere redenen waarom dit niet zo is in de praktijk. Waarom je soms zelfs daarbuiten dieper contact hebt met mensen en meer vrijheid voelt om je geloof te uiten of vragen te stellen. Maar heeft de kerk daardoor haar plaats verspeeld?
Ik vind het belangrijk dat jongeren goede ervaringen op doen. Dat dit niet per se gebeurt op zondagmorgen half tien in de kerk waar zij staan ingeschreven lijkt me duidelijk. Sterker nog, dat ze liever daar zijn waar dat wel gebeurt, is een gegeven. Die ontmoetingen, gesprekken, vieringen, dragen bij aan hun relatie met God. Toch zou ik het heel jammer vinden dat doop en belijdenis niet meer binnen de kerkelijke gemeenschap plaats vinden.
Die kerk is een kring van mensen die we niet zelf hebben uitgekozen.
Dat is ook haar identiteit: het zijn mensen die ontdekken dat Jezus hen uitgekozen heeft. Dat is dan ook de reden dat we samen rond de avondmaalstafel zitten, allemaal op uitnodiging. Wat ons bindt is niet vriendschap, verwantschap, of eensgezindheid, maar Jezus Christus. Daarom horen er ook mensen bij de kerk die wij niet gekozen hadden of over het hoofd gezien. In de kerk staan zij niet achteraan, maar vooraan. Dat is het grote gevaar als je afgaat op je gevoel en geloof wilt beleven met allen die op grond van menselijke verbondenheid iets voor je betekenen: er vallen mensen buiten de boot die in de gemeente volop er bij horen.
De deuren in die belijdenisdienst waren dicht, al was het buiten. Ik kan niet inschatten hoe groot de blokkade voor de jongeren was om anders deze stap in hun leven te zetten. Maar als het enigszins kan, vier wat je te vieren hebt in de kerk met de deuren wijd open: een kerkdienst is geen besloten feestje.

A.M. van de Wetering

datum en tijdstip 21-10-2018 om 10.00 uur