“Saai en vervelend” “Saai en vervelend”

Een interessant interview las ik onlangs op een christelijke website. Het ging over Europa.Willem Ouweneel, theoloog van evangelische snit, trad aan en zei het volgende: "De leegloop in kerken heeft niet alleen te maken met de secularisatie. Mensen lopen ook weg omdat het niet leuk is in de kerk. Regelmatig zat ik zondagochtend in een kerkdienst en dacht: 'ik moet er niet aan denken dat ik hier elke week zou moeten zitten'. Het was saai en vervelend,"

Als dominee trek ik me dat soort opmerkingen natuurlijk aan. Hoe geven wij vorm aan kerk-zijn op de zondagmorgen en doordeweeks? Snappen buitenstaanders het? Meer nog: begrijpen buitenstaanders dat hetgeen wij in die kerk doen óók hun aangaat? Dat vind ik ingewikkeld. Maar ik denk dat we er als Regenboogkerk niet aan ontkomen om ons dit te blijven afvragen en de grenzen te blijven opzoeken om buitenstaanders te bereiken.

In de preek van 14 augustus jl. stelde ik voor om eens na te denken over onze wensen voor het nieuwe seizoen. Ook vroeg ik hoe de kerkdienst wordt ervaren. Wat mag ik verwachten van een kerk op zondagmorgen en daarbuiten? En, om met Ouweneel te spreken, is het spannend wat daar gebeurt? Hij stelde overigens (wat betreft de onrust in Europa) dat de kerken zich niet in de eerste plaats met politiek of met maatschappelijke spanningen bezig moest houden: de kerk moest wat Ouweneel betreft slechts het evangelie verkondigen en dit in de praktijk brengen. Alleen dát is de opdracht van de kerk. Dit evangelie reikt ons dan ook oplossingen
aan op persoonlijk, politiek en maatschappelijk vlak, maar dat is een afgeleide en niet het doel van de kerk zelf.
"Mensen die schelden op kerkverlating moeten allereerst de hand in eigen boezem steken," gaat Ouweneel verder. "Zeker bij mensen die zich op zondagmorgen afvragen: 'zal ik nog eens op mijn andere zij gaan liggen of zal ik naar de kerk gaan?' Dan is het maar de vraag wat het meest aantrekkelijk is. Vroeger ging ik als kind automatisch met mijn ouders mee. Die tijd is voorbij.“ Het lijkt mij goed om in het nieuwe seizoen eens te gaan verkennen wat we als kerk kunnen doen. Niet dat ik hiermee pleit voor een radicale verandering (het gaat bij ons in mijn optiek erg goed en ook een voorganger is slechts een voorbijganger), maar het houdt ons wel scherp en bij de tijd. Ook dat is wat een kerk moet zijn: open ogen, open oren voor
de nood van mensen om ons heen, van onszelf, van mensen die de kerk niet meer willen kennen.

De eerste ideeën voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels bij mij binnengedruppeld. Ook via deze weg dus nogmaals de vraag: waar liggen uw behoeften? Wat baart u zorgen? En wat kunnen we doen om als kerk ook in het nieuwe seizoen onze grenzen te verleggen zodat we ons meer en meer met God gaan verhouden? Laat het ons gerust weten!

Ds. S.H. Muller

Gebedskring Daniël