PKN
Welkom bij de Regenboogkerk Epe
 
Het Verenigd Koninkrijk Het Verenigd Koninkrijk

Toen de Britten naar de stembus gingen lag ik daar niet van wakker. Uiteraard zouden ze er voor kiezen om in de Europese Unie te blijven. Samen sta je sterker, en dat lijkt mij op dit moment wel nodig. Alleen al de opvang van vluchtelingen vraagt om een gezamenlijk optrekken. Dat dit onderwerp ook onrust oproept bij de bevolking, maakt die noodzaak alleen maar groter.

Na een heerlijke nachtrust volgde een wreed ontwaken: de meerderheid had ‘ Leave’ gestemd, vertrekken. Serieus? Veel jonge Britten konden het zelf ook niet geloven. Een verenigd koninkrijk bleek plotseling verdeeld tot en met…
De BBC bracht dit prachtig in beeld: een familie werd uitgenodigd in een personenauto plaats te nemen. Vader en moeder, tegen de zeventig, namen plaats op de achterbank. Hun zoon, een veertiger, naast de chauffeur. Vader had voor vertrek gestemd en was nog helemaal in de overwinningsroes. Eindelijk zou hij weer trots kunnen zijn op zijn land. Eindelijk zouden geldverslindende projecten worden gestopt, zoals de aanleg van een nieuwe landingsbaan bij het vliegveld. Zoonlief plofte voorin bijna uit elkaar, maar pa, dat is juist zo belangrijk voor de toekomst, snap je dat nou niet. Moeder was in tranen. Eenmaal uitgestapt volgde gelukkig wel een omarming…
Gibraltar kwam een paar dagen later in beeld, dat wonderlijke stukje Engels grondgebied, waar ik twee jaar geleden nog Fish & Chips heb gegeten. (Alleen chips feitelijk). Vertrekken leek de mensen rampzalig, hun hele economie dreef op de verbondenheid met Europa. Zouden Spanjaarden dan nog wel die Fish en Chips komen bakken? Schotland begon te dromen over zelfstandigheid, en Noord- Ierland aan vereniging met de rest van het eiland… En wat niemand verwacht had: plotseling vertelden emigranten in Groot-Britannië dat ze met ‘hate crimes’ te maken kregen: discriminatie op grond van hun afkomst. Maak dat je wegkomt, werd hun nageroepen, ook als ze er geboren en getogen waren.

Zo makkelijk is het blijkbaar een koninkrijk uit elkaar te doen vallen. Maken mensen zich zorgen over de toekomst, dan kijken ze niet verder en gaan op hun gevoel af. En dat gevoel wordt vaak gevoed door eigen belang. Nu gaat het mij niet om het al dan niet goed functioneren van de Europese Unie, dan zou ik dit niet in uw kerkblad schrijven. Het gaat mij om iets heel anders.
In de bijbel lees ik dat het Koninkrijk van God alle landen en naties zal verenigen. In het boek Openbaring zien we de volken optrekken naar het nieuwe Jeruzalem. Niet het oude, dat een omstreden stad is. In de nieuwe, symbolische stad, woont God bij de mensen. Als dat geen verrassing is! De allergrootste kloof is gedicht.
Ook het Lam woont er, aanduiding voor Jezus. Hij weet als geen ander dat wij niets van vreemdelingen moeten hebben. Hij was het zelf, vreemdeling en bijwoner, net als zijn volk. Maar ook daar was hij niet welkom. Hij leed daaraan, maar gaf ook het antwoord. Hij leerde ons lief te hebben. ‘Alleen liefde kan verenigen zonder te vernietigen’ las ik ergens. Dat is het geheim van Gods Koninkrijk. Onze identiteit blijft daar behouden, dat is belangrijk. Hier is geen ‘leave’ nodig om voor jezelf op te komen. Hier is plaats voor ons en voor de ander.

Ik weet niet wat de toekomst voor de Britten zal brengen. Toevallig ga ik er dit jaar naar toe op vakantie, en ben benieuwd of ik daar nog iets te weten kom. Maar ik ben blij dat ik ook verder kan kijken en weet van het bijbels perspectief, Gods verenigd koninkrijk. Het geeft mij moed in een verwarrende tijd.

A.M. van de Wetering

terug
 
 

Gebedswake in Grote Kerk
datum en tijdstip 13-12-2018 om 19.00 uur
meer details

ZWO
datum en tijdstip 13-12-2018 om 19.00 uur
meer details

Moderamen
datum en tijdstip 13-12-2018 om 19.30 uur
meer details

 
Beluisteren kerkdiensten

U kunt onze kerkdiensten, live en nadien, beluisteren via www.kerkomroep.nl

Voor uitleg klik hier
 
 
"Kerk op schoot"

 
Bloemen in de kerk

zondag 2 december 2018
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.