Goed nieuws? Waar dan? Goed nieuws? Waar dan?

Het zijn weer vreemde dagen: Duizenden Nederlanders willen presentatrice Sylvana Simons “uitzwaaien” na een optreden in De Wereld Draait Door, wetenschappers mogen menselijke embryo’s kweken voor onderzoek en alleen de SGP stelt daar serieuze vragen bij en ook al is het mei; de discussie over zwarte piet is alweer losgebarsten.  Om moedeloos van te worden. Terwijl wij christenen toch de mensen zijn van het goede nieuws, het eu(v)angelion. Oh ja? Welk goed nieuws is dat dan en waar is het te vinden? Iedere theoloog en voorganger heeft daar eigen ideeën bij. EO-columnist Reinier Sonneveld probeerde dicht bij de Bijbel te blijven om die vraag te beantwoorden.

In Marcus 1: 15 lezen we: “De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.” Het goede nieuws is blijkbaar: Gods koninkrijk staat op het punt aan te breken. Anders gezegd, God wordt bijna koning. Binnenkort wordt God gekroond en gaat hij zitten op zijn troon. Wat natuurlijk meteen allerlei vragen oproept: wat betekent dat nu, dat Gods koninkrijk dichtbij is, dat God bijna koning wordt? Wanneer gebeurt dat dan? Is dat al gebeurd? En hoe dan?

Volgens Sonneveld kondigde Jezus aan het begin van zijn loopbaan aan dat God binnenkort koning zou worden, en bij zijn kruisiging en opstanding gebeurt dat ook. Daar begint Gods koninkrijk. In Jezus was namelijk geen enkele vorm van dood meer, in al zijn uithoeken was God. In hem was God voor het eerste daadwerkelijk helemaal koning. Hij was geworden zoals wij allemaal bedoeld zijn. Dat is denk ik érg goed nieuws. Want dat betekent dat het kán. God is hier op aarde gekroond. Hij is in onze regionen doorgedrongen en heeft het kwaad, hoe dat zich ook verzette, verslagen. Dan weet je dat er hoop is. Het kwaad kan God niet aan. Het rebelleert nog wel, maar dat zijn stuiptrekkingen. Alles komt goed.

Het evangelie nodigt je daarom uit om lief te hebben, beweert Sonneveld. Tot het uiterste. Want God heeft lief tot het uiterste, en hier op aarde kan het ook – zie Jezus. Het evangelie nodigt je ook uit om te hopen, te hopen tot het uiterste. Want God hoopt tot het uiterste, en hier op aarde kan het ook – zie Jezus. Ook Jezus Zelf leefde en stierf in een gebroken wereld: een plek waar ziekte was, waar vrienden stierven, waar het lijkt alsof God zijn kinderen verlaat. Op die momenten vraagt God ons vol te houden. Om lief te hebben en te blijven hopen. In dat vertrouwen, in die overgave schuilt het goede.

Sjoerd Muller

Exspecto