Veertigdagentijd Veertigdagentijd

Niet meer weg te denken uit het leven van christenen:  de Veertigdagentijd. Veertig dagen, vanaf Aswoensdag tot aan Pasen, de zondagen niet meegerekend.  Een tijd van bezinning is het. Een tijd om gemakzucht te doorbreken, vastgeroeste patronen eens kritisch tegen het licht te houden.  Vasten lijkt mensen daarbij te helpen.  Vasten is jezelf dingen ontzeggen, om dichter bij God te kunnen komen. Een bijbelse gewoonte, weer helemaal terug van weggeweest, al is het maar omdat we zelf ervaren dat ons leven veel te vol zit. Weg met al die onnodige spullen, is bijvoorbeeld een nieuwe trend. Leve de soberheid!

Toch is niet iedereen gecharmeerd van deze invulling van de weken voor Pasen. Iemand schreef een brief naar zijn krant, het Nederlands Dagblad: “Waarom spreken we opeens allemaal over veertigdagentijd. Het waren toch altijd de lijdensweken? Die woorden kun je niet zomaar inwisselen. In de lijdensweken gaat het over het lijden van Jezus Christus, dat ons verzoening bracht.  In de veertigdagen tijd gaat het over onszelf en hoe wij daarmee bezig zijn”.

De lijdensweken is een term die vooral de ouderen onder ons bekend zal voorkomen. Zeven weken lang werd op zondag al vooruitgekeken naar het lijden van Jezus. Soms werd op iedere zondag één van de zeven ‘kruiswoorden’ gelezen, de uitspraken die Jezus deed aan het kruis.  ‘Het is volbracht’, is één van die woorden.

Doen al onze activiteiten in de veertig dagen daar afbreuk aan?
Ik denk het niet. Ik denk dat deze aanloop juist ons bewuster kan maken van de betekenis van Pasen. Vaak neemt de drukte ons volkomen in beslag en is er geen ruimte voor bezinning. Lukt het ons in deze weken daar tijd voor in te plannen, dan is dat winst.
Pasen is het feest van het nieuwe leven, en willen we dat kunnen ontvangen moeten we daar naar toe groeien.  Waarin schieten wij te kort? Waarin slaan wij door?
In de Rooms Katholieke kerk horen vasten en boete doen bij elkaar. Die gewoonte kennen wij niet. Maar wie ontdekt waar hij of zij in vastloopt, kan dit voor zichzelf uitspreken in  gebed tot God.  Het lijden van Jezus  schenkt ons bevrijding en daar mogen we dan al iets van ervaren.

Ik zou de term veertigdagentijd niet willen afschaffen. In mijn beleving drukken ze Jezus niet opzij, integendeel.   Ze helpen ons de betekenis van zijn leven en sterven te ontdekken en Pasen vol vreugde te vieren!

A.M. van de Wetering

Gebedskring Daniƫl