Het vliegende spaghettimonster Het vliegende spaghettimonster

Sinds deze week is Nederland een officiële kerk rijker: de kerk van het Vliegend Spaghettimonster. De kerk heeft een eigen gebouw in Nijmegen en zelfs een eigen evangelie. Hierin staat onder meer beschreven hoe de mens is ontstaan: een onzichtbaar spaghettimonster creëerde hem in een dronken bui. "Een sliert DNA, de bouwsteen van leven, lijkt enorm op de pastasoort fusilli", schrijft de oprichter.

Hoewel er in Nederland veel aandacht voor was op radio en televisie, is het Vliegend Spaghettimonster niet nieuw: al in 2005 werd in Amerika een afdeling opgericht als kritiek op alle voordelen die religies in de VS ten deel vallen. Tot zover redelijk onschuldig, totdat ik de oprichter in Nederland op de radio hoorde zeggen: “Natuurlijk is dit niet serieus, maar een zombie die over het water loopt is dat ook niet.”
Mijn eerste gedachte was: “daar kom je nog wel achter, makker”. Daar ben ik niet trots op, maar er zit een soort kwaadaardigheid in zijn uitspraak waar ik me mateloos aan kan ergeren. Toch is het geen nieuw verschijnsel. Op een muurschildering uit de derde eeuw in Rome staat een gekruisigd figuur afgebeeld met het hoofd van ezel. Eronder staat in het Grieks: “Alexemenos aanbidt zijn god”. We weten niets van de tekenaar en niets van Alexamenos met wie deze kennelijk de spot drijft. Maar theoloog Bram van de Beek schreef bij deze vroege graffiti het volgende: “Deze krassen zonder enige kunstzinnige waarde zijn voor mij het symbool voor Gods aanwezigheid in de wereld. Het is nooit helemaal duidelijk of het wel over Hem gaat. En als het over Hem gaat, is Hij bespottelijk. Hij is een zwakke God die zich aan het kruis laat doden. Zo’n iemand is geen God, maar een ezel, een domkop. En wie Hem aanbidt, is Hem gelijk. Die dwaasheid is de verkondiging van de christelijke gemeente.” Ik geloof dat Van de Beek gelijk heeft: navolging van Jezus maakt altijd kwetsbaar voor mensen die niet van God willen weten. “Afsterven aan de oude mens”, zou Paulus dat later beschrijven. Een pijnlijk proces. Aan de andere kant : wanneer dit soort opmerkingen ons raakt, is Christus blijkbaar ergens met ons wezen verweven geraakt. Dat geeft troost en rust. Meer dan wat we kunnen verwachten van een Vliegend Spaghettimonster.

S.H. Muller

Gebedswake in Grote Kerk