De begrafenis van keizerin Zita De begrafenis van keizerin Zita

Wie een beetje handig is op internet kan nog de televisiebeelden terugzien van de begrafenis van keizerin Zita uit 1989. Zita was de laatste erfgenaam van het ooit zo machtige Habsburgse rijk, dat eeuwenlang regeerde in het midden van Europa. Het Habsburgse hof kende een prachtig begrafenisritueel: overleden keizers en keizerinnen werden bijgezet in de Kaisergruft, de crypte in de Weense kapucijnenkerk.

Op de dag van de uitvaart nadert een uitbundige stoet de kerk. De kerkdeuren waren gesloten. Daarachter, zo zien we op de beelden, staat een oude, wat gerafelde pater, horend bij het kapucijnerklooster. De keizerlijke ceremoniemeester klopt op de deur. De pater vraagt: “Wie is daar?” waarop de ceremoniemeester antwoordde: “Zijne keizerlijke, koninklijke en apostolische Majesteit, bij de gratie Gods Keizerin van Oostenrijk, Koningin van Hongarije, van Lombardije, van Venetië, Bohemen, van Dalmatië, Kroatië, Koningin van Jeruzalem, Groothertogin van Toscane en Krakau, etc., etc.”. Hierop antwoord de pater: ”Die kennen wij niet.” Dit ritueel herhaalt zich. Kloppen. “Wie is daar?” “De Keizerin van Oostenrijk, de Koningin van Hongarije, koningin van Bohemen, Dalmatië…”. Stilte. “Die kennen wij niet.” Dan voor de derde keer geklop. “Wie is daar?” vraagt de sjofele kapucijn opnieuw, en dan volgt het antwoord waarop hij, zijn kerk en de hemel wachten: “Zita, een sterfelijk en zondig mens.” Pas dan gingen de deuren open en kon de stoet de kapel binnengaan.

Het ritueel met pater en ceremoniemeester moet eeuwenoud zijn. Het zal bedacht zijn toen de vorsten en de kerk met elkaar overhoop lagen. De vorsten dachten de kerk te kunnen knechten: met hun stijve moraal en oude gebruiken, wat stellen zij voor? Maar de kerk wist: aan het eind blijken wij de sterkste, want wij kennen de sleutel tot de eeuwigheid en aan onze Heer is de macht gegeven over de grens naar gene zijde. En de machtigen moesten tenslotte hun onmacht bekennen. De laatste deur ging voor hen niet vanzelf open. De keizers en de koningen hadden niet meer rechten dan een gelovige met een gewone naam. Alles diende afgelegd te worden. Alleen met de naam waarin je gedoopt bent kom je door de dood heen.

S.H. Muller

datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur